Burse - Fonduri mutuale

Ca să controlezi o companie în România nu-ţi trebuie administratori legali aleşi în AGA, ci ştampila şi paznici la poartă

Ca să controlezi o companie în România nu-ţi trebuie administratori legali aleşi în AGA, ci ştampila şi paznici la poartă

Autor: Adrian Cojocar

07.07.2012, 19:43 2121

Oamenii lui Cătălin Chelu ocupă de 9 luni incinta Argus şi nu recunosc directorul general şi administratorii legali ai societăţii, numiţi de SIF Oltenia şi înregistraţi la Registrul Comerţului, cărora paznicii le-au interzis accesul în sediul companiei.

Conducerea SIF Oltenia susţine că în acest timp Chelu a scos active din societate şi a transferat vânzările Argus prin firmele proprii. Chelu respinge acuzaţiile aduse de conducerea SIF Oltenia şi spune că totul este o intoxicare.

La începutul săptămânii trecute s-a consumat un alt episod al războiului dintre SIF Oltenia şi Cătălin Chelu pentru controlul celui de-al doilea producător de ulei din România, Argus Constanţa (UARG), companie cu afaceri de 54 mil. euro în 2011.

Ioan Păuna, proaspăt numit de SIF Oltenia în funcţia de director general al Argus, "înarmat" cu hârtiile care arătau că deţine de drept funcţia şi este înregistrat la Registrul Comerţului, s-a prezentat la sediul societăţii din Constanţa, însă nu a putut prelua gestiunea companiei pentru că oamenii lui Cătălin Chelu nu recunosc înscrierea de la instituţia statului şi nu dau dreptul acestuia să-şi desfăşoare activitatea.

Cu o săptămână înainte, cei cinci administratori ai Argus înscrişi la Registrul Comerţului, au încercat şi ei să pătrundă în incinta companiei pentru a prelua controlul societăţii, însă nu au reuşit să treacă de agenţii de pază de la intrare.

SIF Oltenia: Chelu goleÅŸte compania de active

Reprezentanţii SIF Oltenia spun că în instanţele judecătoreşti şi pe hârtie controlează de drept producătorul de ulei, dar "pe teren" aceştia continuă să se "lovească" de oamenii lui Cătălin Chelu, care de nouă luni ocupă, spun ei, abuziv societatea şi nu le permit să-şi intre în atribuţii.

Între timp, reprezentanţii SIF Oltenia spun că grupul lui Chelu "goleşte" societatea de active şi a început să vândă din producţie prin companii care fac parte din cercul de interese al lui Cătălin Chelu.

"Din averea Argus Constanţa au început să fie externalizate bunuri în folosul persoanelor din grupul lui Cătălin Chelu sub diverse forme. Participaţii cu aport în natură, echipamente specifice activităţii Argus, evaluate la valori subdimensionate. Numai în luna mai au dispărut din societate echipamente de un milion de euro. S-ar putea să ne trezim într-o societate Argus golită de valori şi cu greu vor mai putea fi recuperate aceste bunuri, dacă ne vom trezi cu participaţii minoritare la companii insolvente", a declarat Tudor Ciurezu, directorul general al SIF Oltenia.

El spune că după primele cinci luni din acest an Argus a raportat pierderi de aproximativ 500.000 de euro.

Chelu: Argus are probleme din cauză că suntem hărţuiţi de CNVM şi SIF Oltenia

Cătălin Chelu se apără şi spune că "totul este o intoxicare" a celor de la SIF Oltenia, care vor să conducă societatea din postura de acţionari minoritari. "Nu este nimic adevărat din ce spun cei de la SIF Oltenia. Dacă societatea are probleme, este pentru că suntem hărţuiţi de CNVM şi de SIF Oltenia. Pentru că Ciurezu şi Pogonaru sunt în consiliul de supraveghere de la BCR, banca a făcut presiuni la toate băncile să nu mai acorde credite şi linii de finanţare la Argus. Societatea merge totuşi bine, dar are un profit mai mic decât atunci când avea suportul creditelor de 20 milioane de euro. Argus este o societate foarte curată. Nu mai avem nici 15% din datoriile pe care le aveam înainte. Activele nu au fost înstrăinate", a declarat Cătălin Chelu.

Originar din Galaţi, Cătălin Chelu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri locali, numele său ajungând în atenţia opiniei publice în noiembrie 2010, când a fost arestat pentru că ar fi încercat să mituiască un fost secretar de stat de la Ministerul de Interne, Valentin Fătuloiu. Chelu a fost eliberat după câteva luni şi nu s-a mai auzit nimic despre acel caz.

El s-a luptat ani de-a rândul pentru a prelua controlul SIF Moldova şi SIF Oltenia, dar s-a lovit de opoziţia puternică a administratorilor acestor societăţi. Apoi el şi-a scos banii din SIF-uri şi şi-a construit propriul "SIF" cumpă­rând de pe bursă şi nu numai pachete de control la circa 20 de societăţi, cele mai importante nume din portofoliul său fiind producătorul de componente auto Altur Slatina, producătorul de mobilă Alprom Piteşti, producătorul de aspiratoare Electroargeş, iar recent un pachet de 11% din producătorul de cămăşi Braiconf Brăila.

El a preluat controlul acestor societăţi printr-un păienjeniş de firme, folosind lichidităţile societăţilor preluate pentru a finanţa alte achiziţii şi nu a respectat obligaţiile legale privind lansarea de oferte publice de preluare pentru companiile la care a preluat controlul, fiind sancţionat în numeroase rânduri de CNVM. Astfel, el a intrat aproape de fiecare dată în conflict cu alţi acţionari ai companiilor respective (Dumitru Tudor la Electroargeş, acţionarii Carbochim).

Reţeta lui Chelu pentru uleiurile Argus

Chelu a folosit aceeaşi reţetă şi la producătorul de uleiuri Argus, care este cea mai mare companie pe care o are în portofoliu. Prin intermediul mai multor firme, Chelu a preluat în urmă cu un an un pachet de 43% din acţiunile Argus de la managerii companiei şi, cu sprijinul acestora, şi-a numit proprii reprezentanţi în Consiliul de Administraţie şi în conducerea executivă. SIF Oltenia, care deţine 32% din acţiuni, s-a aliat cu BCR şi cu SIF Banat-Crişana pentru a menţine controlul Consiliului de Administraţie, dar deşi a obţinut în instanţă dreptul de a administra compania, nu a reuşit să preia gestiunea.

Practic, Argus este în situaţia paradoxală de a avea două Consilii de Administraţie şi doi directori generali, unul înregistrat la Registrul Comerţului şi unul care deţine gestiunea companiei, care este controlat de Chelu. Fiecare dintre cele două conduceri a organizat în ultimele nouă luni Adunări Generale ale Acţionarilor şi şedinţe ale Consiliului de Adminis­traţie, transmi­ţând informări acţionarilor, Chelu prin intermediul site-ului companiei, iar SIF Oltenia prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti. Această situaţie nemaiîntâlnită în România a făcut ca băncile să nu mai finanţeze Argus, iar acţiunile companiei sunt suspendate de la tranzacţionare din septembrie 2011, acţionarii aflându-se în imposibilitatea de a-şi valorifica titlurile deţinute.

Acţiunile n-au valoare fără active

În acest timp însă conducerea numită de Chelu este cea care decide şi semnează toate actele companiei, deţi­nând gestiunea şi ştampila societăţii.

Tudor Ciurezu spune că o parte din valorificarea produselor Argus se face acum prin societăţi controlate de Chelu, dar Chelu respinge aceste acuzaţii.

"Au apărut în cadrul clienţilor Argus societăţi precum Galfindband Automatizări Galaţi, care are ca acţionar pe Gheorghe Chirilă din grupul lui Cătălin Chelu şi Unisales Distribution Galaţi, unde acţionar este Stan Măricel, o altă persoană din anturajul lui Chelu. Aceste societăţi deţin 30% din creanţele Argus, în condiţiile în care până acum nu aveau nicio legătură cu compania", mai spune şeful SIF Oltenia.

SIF-ul intenţionează să trimită un expert la Argus pentru a verifica modul cum a fost gestionată societatea.

"SIF Oltenia a solicitat un raport de gestiune pe cale judiciară pentru a verifica ce s-a întâmplat la nivelul societăţii când a fost condusă de persoane nelegitime. Raportul va fi întocmit de un expert supravegheat de instanţa de judecată şi are termen în luna septembrie. Ar fi o infracţiune să impiedice expertul să-şi facă treaba. Nu văd cât de departe ar putea merge", spune Anina Radu, directorul general adjuct al SIF Oltenia.

Reprezentanţii SIF Oltenia spun că la Argus s-a creat o spirală a proceselor, care face rău companiei.

"Hotărârile de la instanţele de judecată nu pot fi puse în practică pentru că sunt emise pentru anumite persoane din conducerea Argus care sunt înlocuite periodic şi astfel rămân fără efect. În acest timp banii societăţii sunt deturnaţi în interesul grupului lui Cătălin Chelu. Şi la ieşirile de lichidităţi de la nivelul furnizorilor vorbim de circa 2 milioane de lei", mai spune Tudor Ciurezu.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO