Burse - Fonduri mutuale

Care sunt cele două acţiuni care au adus bursa americană pe plus în acest an

Care sunt cele două acţiuni care au adus bursa americană pe plus în acest an

Autor: Andrei Chirileasa

27.12.2011, 08:45 882

La peste 120 de ani de la lansare, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) rămâne principalul reper privind evoluţia bursei din New York şi, surprinzător dacă avem în vedere ce s-a întâmplat anul acesta pe pieţele de capital din întreaga lume, indicele Dow Jones are o creştere de 5% faţă de începutul anului.

Asta în timp ce indicii principalelor pieţe din Europa, cu excepţia bursei de la Londra, au scăderi de peste 15% în acest an, iar indicele BET al bursei de la Bucureşti este la minus 18%.

Bătrâul Dow Jones a reuşit să-l bată şi pe fratele său mai tânăr S&P 500, considerat acum un indice mai reprezentativ pentru bursele americane, datorită componenţei lărgite (S&P500 are 500 de companii, faţă de 30 în cazul DJIA). S&P 500 se zbătea vineri să treacă peste nivelul de la finalul lui 2010, în timp ce DJIA avea deja un avans de 6%.

Secretul succesului Dow Jones a stat în acest an în evoluţia a două acţiuni: IBM şi McDonald's. Aceste două titluri au adus jumătate din câştigul de 600 de puncte înregistrat în acest an de indice, potrivit unei analize publicate de blogul zerohedge. Acţiunile McDonald's au câştigat 28% în acest an, iar IBM a crescut cu 24%, însă aceste creşteri nu ar explica avansul indicelui Dow Jones, având în vedere că în componenţa lui intră şi acţiunile Bank of America, cu o scădere de 60% în 2011.

Explicaţia evoluţiei indicelui Dow Jones stă şi în modul de calcul a valorii indicelui. Ponderile companiilor din Dow Jones se modificăîn funcţie de preţul acţiunii, şi nu în funcţie de capitalizare, ca în cazul majorităţii indicilor reprezentativi. Astfel, acţiunile IBM, care au ajuns la un preţ de 182 de dolari, au o pondere de 11% în indice, în timp ce acţiunile Bank of America, care au ajuns la 5 dolari, reprezintă doar 0,33% din Dow.

Aşadar, deşi sunt 30 de acţiuni în Dow Jones, doar 10 sunt mai importante, iar anul acesta ele au fost IBM, McDonald's, Chevron, Exxon, Boeing, Home Depot, Wal-Mart, Pfizer, Kraft şi Coca-Cola, adică unele dintre cele mai mari grupuri americane din energie, retail şi bunuri de consum.

Spre deosebire de Dow Jones, indicele Standard&Poor's are o expunere mai ridicată pe sectorul financiar, care a fost cel mai puternic lovit în acest an, ceea ce explică evoluţia mai slabă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO