Finanţe personale

Care sunt investiţiile preferate de cel mai mare fond de pensii

20 apr 2016 Autor: Roxana Pricop

Titlurile de stat sunt cele mai mari investiţii ale fondului de pensii private obligatorii NN, cel mai mare din piaţă, cu o pondere de 65% din activele de 9,1 miliarde de lei la finalul anului trecut. În acţiuni ale companiilor listate la burse, fondul a investit anul trecut aproape 19% din active. Randamentul marcat de fond anul trecut a fost de 4%.

Valoarea titlurilor de stat din portofoliul NN era de 5,95 mld. lei la finalul anului trecut. Expunerea pe titlurile emise de statul român a crescut cu peste un miliard de lei faţă de finalul anului 2014, în principal graţie achiziţiei de noi titluri. A doua cea mai mare clasă de active din portofoliul de investiţii al fondului NN sunt acţiunile, care au atras plasamente de 1,7 mld. lei, echivalent a 18,7% din activele fondului. Din această sumă, un total de 1,54 mld. lei este investit în acţiunile companiilor româneşti listate la bursa din Bucureşti, iar alte 112 mil. lei sunt plasate în acţiuni ale companiilor austriece cotate pe bursa de la Viena. Pe bursa de la Bucureşti, cele mai mari investiţii sunt acţiunile Băncii Transilvania, care au atras plasamente de peste 300 mil. lei din partea fondului. 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.04.2016

 

Cuvinte cheie:
fond de pensii
, investitii
, NN
, actiuni
, active
, titluri
, plasamente
, portofoliu
, pensii private obligatorii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide