Burse - Fonduri mutuale

Cat ar castiga Bursa din listarea Fondului Proprietatea

Cat ar castiga Bursa din listarea Fondului Proprietatea
19.04.2010, 23:05 18

Cu tranzactii estimate la circa 300 de milioane de lei (73 mil.euro), Fondul Proprietatea ar fi fost de departe cea maitranzactionata actiune de pe Bursa in martie si ar fi urcatvaloarea totala a tranzactiilor derulate pe piata de actiuni cupeste 40%, la aproape 1 mld. lei.

Pe masura ce Fondul Proprietatea face noi pasi in directialistarii la Bursa, interesul pentru titlurile sale creste, iarevolutia tranzactiilor in ultimele luni arata ca odata cu listarea,Fondul ar deveni un concurent puternic al SIF Oltenia (SIF5) pentrutitlul de cea mai lichida actiune.

In martie, tranzactiile pe Fondul Proprietatea au atins un nivelrecord, fiind transferate peste 5% din actiunile Fondului, iarpretul si-a continuat evolutia pozitiva. La cele 753 de milioane detitluri transferate in martie, luand in calcul un pret mediu de 0,4lei/actiune (desi s-au facut tranzactii si la 0,53 de lei),valoarea transferurilor s-ar ridica la 300 mil. lei. Tranzactiilederulate pe Bursa in martie au fost de circa 693 mil. lei, cele maimari valori fiind pe Rompetrol Rafinare (RRC), care a luatprim-planul datorita ofertei de preluare a kazahilor, dar vadisparea in curand din peisajul bursier, urmata de SIF Oltenia, cucirca 100 mil. lei.

Tranzactiile derulate in martie la Fondul Proprietatea pot ficonsiderate ca fiind exceptionale, avand in vedere ca multe fonduride investitii incearca sa-si consolideze participatiile inainte cafondul sa fie listat.

Modul in care se realizeaza in prezent tranzactiile, prinnegociere directa intre cumparator si vanzatori si inregistrareatranzactiilor la Depozitarul Central permite inca acumularea unorpachete mari de actiuni la preturi mai mici decat in cazul in carefondul ar fi listat.

Statisticile publicate de Fond arata insa ca in ultimii doi anis-au tranzactionat peste 26% din actiunile acestuia, adica o medielunara de peste 1% din numarul total de actiuni. Datele dinfebruarie si decembrie confirma ca in general tranzactiile lunarecu Fondul Proprietatea au fost de circa 1% din capital.

La un asemenea volum mediu, valoarea lunara a tranzactiilor depe Fondul Proprietatea ar plasa titlurile in Top 3 al celor mailichide actiuni de pe Bursa si ar aduce o crestere de cel putin10-15% a valorii tranzactiilor, cu beneficii in principal pentrubrokeri si pentru Bursa de Valori Bucuresti, care-si iau veniturilein principal din comisioanele de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO