Burse - Fonduri mutuale

Cât valorează pachetele de acţiuni deţinute de salariaţii companiilor de pe bursă

Cât valorează pachetele de acţiuni deţinute de...

Autor: Adrian Cojocar

27.07.2013, 19:21 975

Cei mai bogaţi salariaţi ai companiilor listate pe bursă deţin pachete a căror valoare se învârte în jurul cifrei de 100 mil. euro. Directorii de la Aerostar Bacău şi asociaţiile salariaţilor (PAS-uri) de la Artego Târgu-Jiu (ARTE) şi Compa Sibiu (CMP) deţin cele mai valoroase participaţii.

Aerostar este în prezent cea mai mare companie de pe bursă care nu are în spate un acţionar strategic, motiv pentru care este şi una dintre principalele ţinte de preluare de pe piaţă.

Asociaţiile PAS ale salariaţilor de la producătorul de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE) şi producătorul de piese auto Compa Sibiu (CMP) au de asemenea pachete care valorează fiecare peste 14 mil. euro pe bursă. Salariaţii de la Artego controlează 70% din acţiunile companiei, în timp ce salariaţii de la Compa au un pachet de 54,6%. Artego este condusă de 25 de ani de Viorel David, în timp ce Compa Sibiu este de asemenea condusă de circa două decenii de Ioan Deac.

Un pachet important, în valoare de 8,9 mil. euro, este deţinut şi de asociaţia PAS a producătorului de echipamente şi trading de energie Electromagnetica Bucureşti (ELMA).

Aceste companii sunt printre puţinele firme privatizate în anii ‘90 şi începutul anilor 2000 prin metoda MEBO care au reuşit să reziste şi să se dezvolte fără a beneficia de suportul unui acţionar puternic.

„Cel puţin la Aerostar, Compa şi Electromagnetica PAS-ul s-a comportat foarte bine în sensul că au dezvoltat activitatea companiilor, spre deosebire de alte firme, unde au existat conflicte interne şi divizări. Aceste companii sunt o dovadă că structura veche de organizare bazată pe raportul salariaţi – directori poate să fie profitabilă şi în vremuri capitaliste, respectiv în perioade de criză economică“, spune Andrei Rădulescu, analist la firma de intermediere Broker Cluj.

Firmele privatizate prin metoda MEBO au trebuit să înfiinţeze asociaţii ale angajaţilor (Programul Acţionarilor Salariaţi – PAS) care au obţinut drepturile de proprietate ale firmei pe perioada de rambursare a împrumutului primit pentru cumpărarea acţiunilor firmelor respective. Acest lucru a asigurat o concentrare a controlului companiei în mâna salariaţilor. Cele mai multe astfel de companii nu mai există astăzi şi pe terenurile unde înainte se întindeau fabrici au ajuns să fie construite malluri şi centre comerciale.

Citiţi despre Topul salariaţilor şi directorilor milionari de pe bursă pe www.zfcorporate.ro


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO