Burse - Fonduri mutuale

Cat vor cantari dobanzile tot mai mari in rezultatele RRC?

01.10.2008, 19:31 17

Dobanzile tot mai mari platite de Rompetrol Rafinare (RRC) in ultimii doi ani in contul obligatiunilor convertibile emise in favoarea statului roman au tras in jos rezultatele financiare ale companiei, in ciuda investitiilor semnificative realizate cu scopul reducerii costurilor de productie.

Anul trecut, compania a raportat pierderi de 314 mil. lei (circa 94 mil. euro), dupa ce incheiase primul semestru cu un profit net de 15,4 mil. lei (4,6 mil. euro). Pierderile au provenit preponderent de pe partea financiara, unde compania a inregistrat un rezultat negativ de 277 mil. lei (83 mil. euro), pierdere determinata, pe de o parte de cresterea cheltuielilor cu dobanzile si, pe de alta parte, de reevaluarea datoriilor in valuta ale companiei, in conditiile in care leul s-a depreciat puternic pe final de an.
Un scenariu similar s-ar putea intampla si in acest an, in conditiile in care compania a anuntat deja ca dobanzile platite catre stat in contul obligatiunilor convertibile au crescut la 40,2 mil. euro, cu 80% mai mult decat in 2004, cand compania platea in contul acestora doar 22,2 mil. euro. Dobanzile platite la sfarsitul saptamanii trecute sunt mai mari decat disponibilitatile si conturile companiei la banci, care erau la sfarsitul primului semestru de circa 47 mil. lei (aproape 13 mil. euro)
Scaderea puternica a leului, in ton cu deprecierile tuturor monedelor din regiune, ar putea determina o noua crestere a valorii datoriilor in valuta ale companiei si, implicit, noi pierderi financiare.
Reprezentantii companiei nu au dorit sa comenteze pe marginea impactului pe care cresterea dobanzilor si deprecierea leului il au asupra rezultatelor financiare si nici din ce surse au fost achitate dobanzile.
Rompetrol Rafinare a inregistrat in primul semestru un profit net de 6,69 mil. lei (1,82 mil. euro), cu 55% mai mic decat in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care profitul din exploatare de 41 mil. lei a fost anulat in mare parte de pierderi de 34,3 mil. lei pe partea financiara. Astfel, datoriile mari continua sa apese puternic asupra profitabilitatii, in ciuda faptului ca investitiile realizate in ultimii ani au inceput sa-si arate roadele pe segmentul operational.
Compania a inregistrat aproape o dublare a cifrei de afaceri, de la 2,29 mld. lei la 4,44 mld. lei (1,21 mld. euro), in conditiile in care cantitatea de titei procesata in primul semestru a crescut cu 29%, la 2,3 milioane de tone.
Rezultatele slabe din ultimii ani si lipsa unor informatii din partea noului actionar majoritar, KazMunaiGaz, cu privire la strategia companiei, i-au determinat pe majoritatea analistilor sa-si reduca puternic tintele de pret pentru actiunile RRC. Titlurile companiei au scazut cu peste 60% de la inceputul anului, la un minim de 0,0405 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 229 mil. euro, cel mai scazut nivel de la listarea sa, in 2004.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO