Burse - Fonduri mutuale

Câţi bani au mai rămas pe bursă după ravagiul din august

Câţi bani au mai rămas pe bursă după ravagiul din august

Autor: Roxana Pricop

14.11.2011, 00:06 525

Criza datoriilor suverane a şters 7 mi­liar­de de lei din conturile investitorilor, în intervalul cuprins între iunie şi sep­tembrie fiind înregistrată cea mai mare pierdere trimestrială de la declanşarea turbulenţelor financiare în 2008.

Valoarea totală a portofoliilor deţinute de inves­titori pe Bursa de la Bucureşti a scă­zut cu 7,4 mld. lei (1,7 mld. eu­ro) în al treilea tri­mes­tru, până la un to­tal de 13,07 mld. lei (3,1 mld. euro) la finalul lunii sep­tem­brie, potrivit sta­tisticilor emise de Fondul de Com­pensare a In­ves­titorilor (FCI). Statisticile nu iau în calcul dacă ace­laşi investi­tor are deschis unul sau mai multe con­turi. Valoarea to­ta­lă a acestor por­to­folii reprezintă valoarea acţiunilor în­re­gis­trate în conturile deschise de inves­ti­tori la societăţiile de brokeraj, bănci sau societăţi de admi­nistrare a inves­ti­ţiilor, acestea incluzând şi pla­sa­men­tele in­ves­titorilor în instru­mente fu­tures pe Bursa din Sibiu şi chiar ac­ţiu­nile cum­părate pe pie­ţele externe prin inter­me­diul fir­melor lo­cale de brokeraj.

În trimestrul al treilea indicele BET, principala re­ferinţă a Bursei de la Bu­cureşti, a scăzut cu 21,4%. Din acest interval, luna august, când temerile privind falimentul Greciei au escaladat, iar ratingul SUA a fost redus, a fost de de­parte cea mai dificilă pentru in­vestitori, indicele BET înregistrând o pier­dere lunară de 10,1%, faţă de o scădere de doar 3% în iulie şi de 9,9% în septembrie.

Portofoliile investitorilor instituţio­nali au fost cele mai afectate de aceste scăderi. În trimestrul al treilea va­loarea medie a portofoliilor inves­titorilor instituţionali s-a înjumătăţit de la 1,876 milioane de euro la 30 iunie la 0,994 milioane de euro la 30 sep­tembrie.

Deşi valoarea portofoliilor s-a de­preciat cu un nivel record, nu­mărul de conturi nu a suferit scăderi drastice, mai exact doar 200 de con­turi au fost închise în tri­mes­trul al treilea. La finalul lunii sep­tem­brie pe Bursa de la Bucureşti fi­gurau 88.148 de con­turi de inves­ti­ţii des­chise.

Acest lucru sem­nalizează ca in­vestitorii au pre­ferat să rămână în piaţă şi să nu îşi mar­cheze pier­derile, aşteptând o re­venire a pieţei de acţiuni. Din cele peste 88.148 de conturi, cea mai mare parte erau în valoare mai mică de 20.000 euro, în timp ce doar 5.748 de conturi aveau o valoare mai mare de 20.000 euro.

Lichidităţile din conturile inves­ti­torilor au crescut cu 11 mil. lei în tri­mes­trul al treilea, până la o valoare totală de 242 mi­l. lei, însă sub va­loarea de 251 mil. lei de la înce­pu­tul anului.

În septembrie numărul de inves­titori activi la bur­să a atins cel mai redus nivel din 2005, anul în care BVB a început să publice primele date statistice privind evoluţia numărului de conturi active de pe piaţă.

Numărul de conturi prin care investitorii au cumpărat acţiuni în luna septembrie a fost de doar 2.800.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO