Burse - Fonduri mutuale

Ce câştigă şi ce pierd acţionarii din conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim?

Ce câştigă şi ce pierd acţionarii din conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim?

Autor: Ioan Dornescu, Andrei Chirileasa

09.03.2012, 00:06 2369

Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim (OLT) faţă de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 milioane de euro, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic.

Informaţia a fost confirmată de către şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Florin Laurenţiu Vlădan, şi de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Reprezentanţii Oltchim spun însă că nu au primit o informare oficială în acest sens de la Comisia Europeană, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori.

Cu toate astea, acţiunile Oltchim au avut o evoluţie pozitivă în şedinţa de ieri, câştigând chiar 5% pe parcursul zilei. În ultimul an, orice ştire legată de Oltchim a fost speculată, iar acţiunile au înregistrat oscilaţii puternice.

Conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de AVAS ar reduce datoriile companiei şi ar putea aduce pe plus capitalurile proprii, permiţând astfel combinatului să se poată finanţa din nou, după ce în ultimii doi ani a avut dificultăţi mari la acest capitol. Asta ar ajuta compania să-şi crească din nou activitatea, iar statul ar putea obţine condiţii mai bune la privatizare. Oltchim ar trebui privatizată în acest an, potrivit înţelegerii dintre Guvern şi FMI.

Pe de altă parte, conversia datoriilor în acţiuni ar dilua puternic participaţiile acţionarilor minoritari, în condi­ţiile în care aceştia ar trebui să vină cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-şi menţine deţinerile actuale.

Grupul german PCC este principalul acţionar minoritar al Oltchim şi deţine împreună cu fondul britanic Carlson Ventures peste 33% din acţiunile companiei. În cazul în care statul va converti în ac­ţiuni datorii de 135 mil. euro, cei doi acţionari ar trebui să vină cu peste 80 de milioane de euro pentru a-şi men­ţine participaţia actuală. În caz contrar, ei vor fi diluaţi la circa 2% din capital şi nu vor mai avea nicio influenţă.

Din acest motiv, PCC a contestat la Comisia Europeană majorarea de capital, reclamând că este ajutor de stat. Nemţii ar vrea să preia controlul combinatului, iar dacă acţionariatul ar rămâne aşa cum este acum, ei ar porni cu prima şansă la privatizare.

Investigaţia Comisiei Europene nu a permis derularea majorării de capital la Oltchim, iar din această cauză compania a ajuns într-o situaţie foar­te dificilă. În ultimii trei ani, Oltchim a înregistrat pierderi de peste 700 de milioane de lei, iar datoriile au urcat la 2,5 miliarde de lei. Afacerile companiei au scăzut puternic, în condiţiile în care aceasta nu a mai avut bani pentru achiziţia materiei prime şi a fost obligată să-şi restrângă producţia.

Guvernul a aprobat în 2009 o operaţiune de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AVAS a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 milioane de lei provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

România a notificat în iulie 2009 două măsuri de sprijin în favoarea Oltchim. Prima măsură implică o conversie a datoriei publice în valoare de aproximativ 135 de milioane euro în acţiuni. Cea de a doua măsură este o garanţie de stat care acoperă 80% dintr-un împrumut comercial în valoare de 424 de milioane de euro, care va fi utilizat pentru modernizarea societăţii şi pentru investiţii ulterioare.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI, statul intenţionând să scoată la vânzare pachetul majoritar de acţiuni.

Combinatul chimic a consemnat pierderi de 90,3 milioane lei în ultimul trimestru din 2011, astfel că a încheiat anul cu un rezultat negativ de 270 milioane lei, cu 20,9% peste nivelul din 2010. Cifra de afaceri a urcat cu 17,1%, de la 1,3 miliarde de lei la 1,53 miliarde de lei.

Compania are un capital social de 34,2 milioane lei, împărţit în 343,2 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Titlurile Oltchim (OLT) se tranzacţionau joi la un preţ de 1,312 lei/titlu, în creştere cu 5,7%. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 450 milioane de lei (103,5 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO