Burse - Fonduri mutuale

Ce jucării îşi vor mai găsi speculatorii pe bursă

Foto Theodor Pană

Ce jucării îşi vor mai găsi speculatorii pe bursă

Autor: Stefan Musgociu

12.06.2011, 23:49 928

Bursa a avut parte săp­tă­mâna trecută de una din­tre cele maispecta­culoase evoluţii pe ac­ţiunile mai puţin lichide de pe piaţăcare au urcat puternic în primele zile ale săptămânii şi au marcatcorecţii la fel de abrupte spre finalul acesteia.

Brokerii cred că în lipsă de ştiri care să mişte acţiunilemari de pe bursă spe­culatorii îşi vor găsi noi acţiuni pe care săle mişte în încercarea de a obţine profit într-un orizont de timpscurt.

"Nueste ceva nou, astfel de evoluţii fulminante s-au mai petrecut şicred că vom mai întâlni şi în viitor. Ceea ce a stat cel mai multla baza acestor apre­cieri este factorul uman şi mai puţinele­mentul fundamental. În lipsă de lichi­ditate şi ştiri pe piaţaromâ­nească se creează astfel de vehicule emo­ţionale carepolarizează practic aproape tot interesul de moment al pieţei şi încare speculatorii se aven­tu­rează din plin. Miza jocului estepro­fitul mare şi rapid, iar plata rămâne în obligaţia celor carenu au reuşit să vândă şi care cel mai adesea vor ră­mâne mult timpcu nişte acţiuni nepro­fi­tabile întrebându-se şi ei care sunt oarefundamentele acelor companii", a declarat Mihai Chişu, broker laIFB Finwest.

Bursa a scăzut vineri cu 0,59%, într-o piaţă în care acţiunileRompetrol Rafi­nare (RRC) au continuat să coboare acce­lerat, cu6%, şi au ajuns sub preţul din oferta de preluare, iar titlurileOlt­chim (OLT) au avansat cu 1,5%, re­venind după doar o şedinţă decorecţie.

Astfel, indicele general al bursei, BET-C, a crescut cu 2%,susţinut de ascensiunea accelerată a acţiunilor mai puţinlichide.

În această săptămână, acţiuni precum Rompetrol Rafinare,Rom­pe­trol Well Services (PTR), Oil Terminal (OIL),Petrolexportimport (PEI) au crescut puternic, cu aproape câte 15%zilnic, alăturându-se titlurilor Oltchim care au intrat pe un trendascendent accelerat încă din luna februarie.

Spre închiderea şedinţei de joi majoritatea acţiunilor care aucrescut accelerat în această săptămână au început să scadă sever,marcând astfel acest final de mini-trend ascendent şi pentru carebrokerii nu au găsit explicaţii temeinice.

Preţul acţiunilor Rompetrol Rafi­nare a căzut în deschidereaşedinţei de vineri cu peste 11%, pentru ca în următoarele 10mi­nute să urce cu 12%.

La finalul zilei, titlurile Rompetrol Rafinare erau în picaj cu5,96%, la 0,071 lei, şi se plasau sub preţul din oferta depreluare, de 0,0751 lei, derulată în primul trimestru al anuluitrecut de acţionarul majoritar, The Rompetrol Group, companiedeţi­nută de KazMunaiGaz.

Acţiunile Olt­chim au revenit vineri pe creştere după corec­ţiade 11% de joi. Chiar la închi­de­rea şedinţei de vineri ascensiuneatitlu­rilor s-a temperat de la 5,56% la 1,5%.

"Achiziţiile zilnice ale PCC alimen­tează cu carburantrezervorul «avio­nu­lui» Oltchim, care îşi continuă zborul. Spredeosebire, la restul acţiunilor care decolaseră în zilele trecutese pare că s-a cam terminat combustibilul, deoarece zvonurile şisupoziţiile care au tot apărut nu au fost însoţite de nicio ştirespectaculoasă care să poată susţine creşterile puternice dinultimul timp şi din această cauză s-au văzut corecţii destul dedure", a afirmat directorul de tranzacţionare al Rom­bellSecurities, Adrian Tod.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO