Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare profit din istoria Petrom: 520 de milioane de euro în plină criză

Autor: Roxana Petrescu

23.02.2011, 23:50 74

OMV Petrom (SNP), singurul producător local de petrol şi gazecontrolat de grupul petrolier austriac OMV, a raportat anul trecutvânzări de 18,6 miliarde de lei (4,4 miliarde de euro), în creşterecu 16% comparativ cu 2009, cel mai important salt fiind însăînregistrat de profitul net al companiei, care a ajuns la circa 2,2miliarde de lei (521 mil. euro), cu 163% mai mare comparativ curezultatul înregistrat anul anterior.

Rezultatele Petrom vin în contextul în care România a încheiatal doilea an consecutiv de recesiune. Mai mult, cererea internă decarburanţi a scăzut cu 5% pe fondul scăderii puterii de cumpăraredin cauza tăierilor de salarii şi a concedierilor, iar producţia dehidrocarburi a companiei a scăzut cu 2%. Diferenţa însă a fostfăcută de scumpirea carburanţilor, pe fondul creşterii cotaţiilorinternaţionale, şi de măsurile de tăiere a costurilor luate decompanie, cea mai importantă dintre acestea fiind închiderearafinăriei Arpechim.

Petrom susţine că anul trecut preţul carburanţilor a crescut cu20% în cazul benzinei şi cu 24% în cazul motorinei.

"Rezultatele companiei au fost determinate de două elementeprincipale. În primul rând de datele fundamentale ale pieţeicaracterizată printr-un preţ mai mare al petrolului şi decapacitatea companiei de a răspunde unor provocări maxime. Anulacesta putem spune că am capitalizat cinci ani de modernizare.Răspunsul la cri­ză cu măsuri dure a dus la aceste rezultate bune",a spus Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) alcompaniei.

În ciuda valului de proteste pe care politica de preţuri lapompă a companiei l-a generat, Mariana Gheorghe a mai precizat căscumpirile vor continua mai ales ca urmare a evoluţiei ascendente abarilului de petrol ca urmare a conflictelor care au loc în Africade Nord. "Noi capturăm trendul în politica noastră de preţuri şi nuvârfurile cotaţiilor internaţionale. Începând de zilele urmă­toarevom mai asista la anumite ajustări", a mai precizat directorulPetrom.

Potrivit datelor companiei, Petrom a vândut anul trecut 3milioane de tone de carburanţi, ceea ce reprezintă circa 42% dincererea României, estimând în 2011 o cerere stabilă. Pe fondulrezultatelor pozitive, compania ia în calcul distribuirea dedividende pentru exerciţiul financiar încheiat, ţinând cont defaptul că nici în 2008 şi nici în 2009 Petrom nu a acordatdividende acţionarilor săi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO