Burse - Fonduri mutuale

Cele mai mari companii de pe bursă au dat criza la spate: 18% în plus faţă de 2008

Cele mai mari companii de pe bursă au dat criza la spate

Autor: Andrei Chirileasa

22.02.2012, 00:08 1200

Companiile de pe bursă, în special cele mari, şi-au confirmat încă o dată statutul de campioni ai economiei, reuşind să ajungă anul trecut la afaceri mai mari decât în 2008, anul de vârf pentru economia locală. Aceste com­panii au ajutat ca PIB-ul să crească anul trecut cu 2,5%.

Cifra de afaceri cumulată a celor 70 de companii de pe bursă care şi-au publicat deja rezultatele financiare preliminare pe 2011 a fost anul trecut de 57,5 mld. lei (13,57 mld. euro), în creş­tere cu 18% în lei faţă de afacerile ace­loraşi companii din 2008, înainte de cea mai mare scădere economică din ultimii 17 ani. În euro, creşterea este de 2,6%, în condiţiile în care cursul mediu al euro a fost anul trecut cu 15% mai mare decât în 2008. Analizând mai în profunzime rezultatele, se observă însă că revenirea a fost susţinută în principal de companiile mari, fie că este vorba despre companii care activează pe pieţe puţin concurenţiale sau monopoliste, cum este cazul producătorului de carburanţi Rompetrol Rafinare (RRC), Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), sau de companii care produc preponderent pentru export, cum sunt Alro (ALR), Azomureş (AZO) şi Compa (CMP). Dintre cele 38 de companii care au raportat afaceri mai mari decât în 2008, 25 au afaceri de peste 150 mil. lei (35 mil. euro).

În schimb, companiile mici, care depind în mare parte de piaţa locală, cum sunt companiile de construcţii şi producători de materiale de construcţii, continuă să sufere fiind departe de afacerile din 2008. În ciuda revenirii afacerilor, profiturile cumulate ale celor 70 de companii analizate sunt cu 36% mai mici decât în 2008, ceea ce arată că în unele cazuri creşterea afacerilor a presupus şi costuri mai mari, iar în alte cazuri povara datoriilor a afectat puternic profitabilitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO