Burse - Fonduri mutuale

Chilipir: Fondul Proprietatea se vinde la 13% din valoarea nominala

07.06.2009, 18:01 53

Titlurile Fondului Proprietatea se tranzactioneaza in prezent la circa 13% din valoarea nominala, la mica publicitate, in crestere cu aproape 85% fata de finalul anului trecut, ultimele transferuri evaluand Fondul la 440 mil. euro, in conditiile in care doar lichiditatile de care acesta dispunea la sfarsitul anului trecut se ridicau la 240 mil. euro.

Pretul la care se transfera in prezent titlurile fondului nu acopera nici valoarea de piata a participatiei de 20% pe care acesta o detine la Petrom, care este evaluata in prezent pe Bursa la 708 mil. euro, dupa ce actiunile companiei petroliere au crescut in acest an cu 45%. In plus, fondul detine participatii semnificative la Transgaz, Transelectrica sau Alro, alte companii listate care au inregistrat cresteri in acest an. De la inceputul anului si pana in prezent, indicele bursier BET al celor mai lichide zece actiuni a crescut cu 20%.
Cresterea din ultimele luni a Bursei a determinat insa si o crestere a preturilor la care se tranzactioneaza titlurile Fondului Proprietatea. De la un pret maxim de 40-50% din valoarea nominala de un leu in vara anului trecut, titlurile FP au atins minimul in iarna anului trecut cand tranzactiile se realizau la mai putin de 7% din valoarea nominala. In prezent, pretul variaza intre 11 si 13% din valoarea nominala, potrivit informatiilor obtinute de la cei care intermediaza astfel de tranzactii.
"Saptamana trecuta, o doamna in varsta din Elvetia a vandut un pachet de 13,8 milioane de actiuni, la un pret de 13% din valoarea nominala. Doamna a vandut pentru ca avea nevoie de bani si avea datorii legate de constituirea dosarului de despagubire, iar persoana care a cumparat a facut acest lucru pentru profit", a spus un broker implicat in tranzactii cu actiuni ale Fondului.
Mare parte dintre cumparatorii de actiuni FP sunt speculatori: achizitioneaza titlurile la un pret, apoi le vand sau "le descarca" peste doua sau trei zile la un pret mai mare decat cel de achizitie, castigand din diferenta de pret. "Eu sunt unul dintre cei care speculeaza. Fondul Proprietatea este o societate pe care se poate specula foarte usor: cumpar un pachet de 10-20 de milioane de actiuni, si daca pot, le descarc peste doua-trei zile unui singur cumparator, daca nu, le vand treptat", declara un investitor.
Potrivit raportarilor Fondului, de la inceputul anului circa 550 de persoane au primit actiuni la Fondul Proprietatea din pachetul detinut de Ministerul Finantelor, in contul titlurilor de despagubire. Pe de alta parte, s-au inregistrat circa 260 de tranzactii cu actiuni, cel putin 100 de persoane vanzandu-si actiunile detinute.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO