Burse - Fonduri mutuale

Chişu, IFB Finwest: Investitorii prind curaj să investească pe termen lung

Chişu, IFB Finwest: Investitorii prind curaj să investească pe termen lung

Autor: Stefan Musgociu

29.03.2011, 23:49 72

Bursa de la Bucureşti a scă­zut marţi cu 0,77%, pen­tru a douaşedinţă con­se­cu­tiv, în linie cu bursele ex­terne, într-o piaţăîn care investitorii au vizat în special ac­ţiunile FonduluiProprietatea (FP), care au asigurat 35% din lichiditate.

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că uşoarele corecţiidin ultimele două şedinţe au fost determinate de mar­cări deprofituri, după ce piaţa a crescut săptămâna trecută în linie cubur­sele externe, ca urmare a temperării te­merilor investitorilorcu privire la situaţia din Japonia. "Prima reacţie a celor care auvândut este de a aştepta o corecţie pentru a reintra într-o poziţielong. În măsura în care pieţele externe vor mai înregistra corecţiieste posibil ca şi bursa românească să se resimtă. Pe de altă partepeisajul economic autohton dă semnale pozitive, este din ce în cemai evident că investitorii prind curaj şi încep să acumuleze nunumai pentru speculaţii, ci pentru o deţinere cel puţin medie detimp", a declarat Chişu.

Deşi la deschidere piaţa a fost pe creştere uşoară, după primele40 de minute unele ordine de vânzare au readus indicii bursieri pescădere. Corecţia indicelui general al bursei BET-C şi a indiceluiBET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost amplificată detitlurile BRD (BRD), care au scăzut cu 2,58%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în mediecu 1,02%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cincisocietăţi de investiţii financiare (SIF) şi titlurilor FonduluiProprietatea, a încheiat ziua în creştere foarte uşoară, cu 0,09%,fiind susţinut de ascensiunea acţiunilor SIF Muntenia (SIF4) şi SIFBanat-Crişana (SIF1), cu 3,07% şi respectiv 1,65%.

"Propunerile de majorare a dividendului la SIF-uri au indusoptimism în piaţă, iar asta a propulsat cotaţiile", a afirmatChişu.

Titlurile FP au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cuoperaţiuni de 16,4 milioane lei, iar preţul a crescutnesemnificativ, cu 0,08%, la 0,61 lei.

"Evoluţiile pozitive ale burselor externe, dublate de oconfirmare a ieşirii economiei româneşti din recesiune, dar maiales de o reintrare a României în «investment grade» vor readucepiaţa locală pe radarul marilor investitori străini. În acestecondiţii, cred că vom asista la o creştere generalizată a bursei şila majorarea lichidităţii. Bineînţeles că acest peisaj idealtrebuie îmbunătăţit prin atra­gerea de noi emitenţi la cota bursei,atât din domeniul de stat, cât şi privat", a mai spus brokerul.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu titluri de stat,produse structurate, contracte futures şi unităţi de fond învaloare cumulată de

1,5 milioane lei (370.000 de euro). Astfel, lichiditatea totalăa BVB a fost de 48,9 milioane de lei (11,8 milioane de euro), cu15% peste rulajul de luni, de 42,7 milioane de lei (10,4 milioan deeuro). Titlurile Fimaro Development Cluj-Napoca (FIMD) şi Armax Gaz(ARAX) au fost cele mai tranzac­ţio­nate, cu operaţiuni de 633.000de lei şi respectiv 556.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn scădere cu până la 0,6%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţiide cel mult 1,5%.

De urmăritastăzi

  • Acţiunile Transelectrica Bucureşti (TEL), care va lansa lunaviitoare o licitaţie pentru contractarea unui credit în valoare de140 milioane de lei, bani necesari cel mai probabil planurilor deinvestiţii ale companiei. Titlurile Transelectrica au pierdut ieri0,7% şi au închis ziua la un preţ de 19,56 lei/unitate.
  • Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) după ce Şantierul Naval Orşova(SNO), controlat de SIF Transilvania, a vândut luni un pachet decirca 423.000 de titluri SIF Oltenia în valoare de 690.000 de lei(168.000 de euro).
  • Evoluţia burselor internaţionale după ce piaţa americană adechis ieri indecis şedinţa de tranzacţionare, iar principaleleburse europene comsemnau la aceeaşi oră scăderi de până la0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO