Burse - Fonduri mutuale

Cine mai câştigă din vânzarea Azomureş: Fondul Proprietatea a cumpărat în ultimul an 3% din companie

Autor: Andrei Chirileasa

31.10.2011, 19:24 1172

Anunţul negocierilor dintre elveţienii de la Ameropa Holding şi acţionarii turci ai Azomureş privind vânzarea producătorului de îngrăşăminte a urcat preţul acţiunilor cu 40% în şedinţa de luni şi a adus un plus de 40 mil. euro la capitalizare.

Acţiunile AZO au spart toate pragurile de variaţie stabilite de BVB (de 15%, 25% şi 35%), 40% fiind variaţia maximă pe parcursul unei şedinţe. Valoarea tranzacţiilor derulate luni a fost de 2,7 mil. lei (637.000 de euro).

Analiştii se aşteaptă ca tranzacţia să se încheie la un preţ şi mai mare, în condiţiile în care capitalurile proprii ale companiei se ridicau la finele lunii iunie la 209 mil. euro, iar capitalizarea era la finele şedinţei de luni de 143 mil. euro.

Chiar dacă tranzacţia se va realiza în afara bursei (Ameropa negociază preluarea celor două firme prin care turcii controlează 75,8% din acţiunile Azomureş) noul acţionar majoritar va fi obligat să deruleze ofertă publică de preluare (cum s-a întâmplat la Rompetrol). În acest caz, primul reper îl reprezintă valoarea capitalurilor proprii.

Astfel, şi acţionarii minoritari ai Azomureş ar putea obţine câştiguri semnificative.

Principalul câştigător ar fi Fondul Proprietatea (FP), care a primit la înfiinţare pachetul de 7,69% din acţiunile Azomureş deţinut de AVAS. După ce Franklin Templeton a preluat managementul FP, în septembrie 2010, fondul a mai cumpărat 3% din Azomureş de pe bursă la preţuri cuprinse între 0,4 şi 0,9 lei/acţiune. Ieri, preţul a urcat până la un maxim istoric de 1,178 lei/acţiune.

Participaţia de 10,74% pe care FP o deţine la Azomureş valorează în acest moment peste 15 mil. euro.

Încă 13% din acţiunile Azomureş sunt în posesia investitorilor de pe bursă, iar valoarea lor se ridică la 18,6 mil. euro. Unul dintre cei mai mari este fondul de pensii al ING, care deţinea la finele lunii iunie aproape 1% din acţiunile Azomureş. Pachetul era evaluat atunci în portofoliul fondului la 4,07 mil. lei (950.000 de euro), iar acum a ajuns la 1,43 mil. euro.

Fondurile de pensii Alico, Pensia Viva, BCR şi Vital deţineau de asemenea pachete de câteva sute de mii de acţiuni (între 0,06% şi 0,14% din capitalul companiei).

Şi fondul ING International Romanian Equity deţinea la finele lunii iunie un pachet de 4,65 milioane de acţiuni AZO (0,88% din companie). Printre acţionari se numără SIF Moldova, care deţinea la finele lunii septembrie un pachet de 639.000 de acţiuni AZO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO