Cine sunt acţionarii instituţionali din umbră ai Petrom?

29 feb 2016 Autor: Oana Stupinean

În top zece acţionari ai OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai valoroasă companie listată la bursă, figurează fonduri de investiţii care au în admi­nis­trare zeci şi sute de miliarde de euro cum sunt fondul de investiţii Franklin Resources, cu o deţinere de 1,23%, BlackRock, cel mai mare administrator de active la nivel mondial cu o parti­cipaţie de 0,5% şi Norges Bank Invest­ment, fondul de investiţii suveran al Norvegiei, cu o participaţie de 0,37%, conform ultimelor ra­portări înregistrate pe Bloomberg.

OMV Petrom, singurul producător de pe­trol şi gaze din România a avut anul trecut o pe­rioa­dă dificilă după prăbuşirea preţului bari­lului de pe­trol, urmările reflectându-se în va­loarea şi re­zul­tatele companiei, dar şi în structura acţio­na­ria­tului.

„Petrom trece printr-o perioadă grea, dar rămâne cea mai valoroasă companie din Ro­mânia, probabil va atrage atenţia atât inves­ti­torilor români, cât şi celor străini. Cel mai bun lucru ar fi creşterea free float-ului, care ar putea veni dintr-un exit parţial sau total al Fondului Pro­prietatea“, a spus Nicu Grigoraş, director de tran­zacţionare la Intercapital Invest.

Prăbuşirea preţului barilului de petrol a dus la ieftinirea titlurilor Petrom şi implicit la vânzări sau cumpărări de acţiuni din partea acţiona­ria­tu­lui. SNP a urcat în şedinţa de vineri la o cotaţie de 0,248 lei/acţiune, în creştere cu 3,5%. Acum un an o acţiune Petrom se tranzacţiona la 0,38 lei.

Cei mai mari acţionari ai companiei sunt OMV, care controlează pachetul majoritar de 51% din acţiunile Petrom, Ministerul Energiei, care deţine 20,64% din acţiuni şi Fondul Pro­prie­tatea, care mai deţine circa 19% din com­panie.

În top 20 de acţionari figurează bănci mari de investiţii precum Morgan Stanley (0,06% din acţiuni), mari administratori de fonduri pre­cum Eaton Management (0,2% din acţiunile Pe­trom), ERSTE Asset Management (0,03% din acţiuni), Aviva Funds (0,01% din acţiuni), Axa Funds Management sau companii de asi­gu­rări precum Pacific Life Insurance (SUA), ra­portată de Bloomberg cu 839.900 de acţiuni la 30.11.2015.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.02.2016

 

Cuvinte cheie:
norvegia
, fond
, crestere
, fond de investitii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide