Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt elveţienii care pun banii pe masă pentru cel mai mare combinat de îngrăşăminte chimice

Autor: Andrei Chirileasa, Gabriel Razi

01.11.2011, 00:04 1469

Ameropa Holding, compania care este gata să le plătească turcilor peste 100 mil. euro pentru Azomureş, este unul dintre cei mai mari traderi de cereale şi produse agricole din Europa.

Compania are sediul în Elveţia, lângă Basel, şi este controlată de omul de afaceri Andreas Zivy şi de Nicole Miescher-Zivy.

Grupul face afaceri în România din 1996, însă a devenit vizibil în mai 2008, când a plătit 5,8 mil. euro pentru 24,5% din acţiunile Comcereal Constanţa (CCRL).

Între timp, elveţienii au ajuns să controleze 96% din acţiunile Comcereal, după ce a plătit aproape 20 mil. euro, iar acum derulează o ofertă publică de cumpărare pentru restul de acţiuni, în vederea delistării de pe bursă. Compania, redenumită Ameropa Grains, deţine 18 baze şi silozuri în judeţul Constanţa cu o capacitate totală de stocare de 600.000 de tone şi a realizat anul trecut afaceri de 52 mil. euro, în creştere cu 59% faţă de 2009, şi un profit net de 1,8 mil. euro.

La nivel mondial, Ameropa este prezentă atât în economiile mari producătoare de cereale precum Brazilia sau Statele Unite, dar şi în cele mai mari ţări importatoare de produse agricole precum China sau Coreea de Sud. În Europa, compania elveţiană este al cincilea jucător de pe piaţa comerţului cu cereale, având afaceri în Austria, Franţa, Italia, Germania, Spania, dar şi în estul continentului, în Serbia, Croaţia sau România. La nivel mondial Ameropa are peste 2.000 de angajaţi şi vinde anual

11 milioane de tone de îngrăşăminte şi trei milioane de tone de cereale, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Ameropa mai deţine fabrici de fertilizatori chimici în ţări precum Rusia sau Australia. În Rusia, Ameropa deţine producătorul Togliattiazot, compania care are 4.000 de angajaţi în fabrica sa din regiunea Samara. Producţia de azotat de amoniu a companiei ruseşti se ridică la 3 milioane de tone anual. În Australia elveţienii de la Ameropa controlează producătorul Impact Fertiliser care operează în Tasmania una dintre cele mai mari fabrici de pe continent. Compania mai deţine şi alte companii care au business cu fertilizatori precum Nutricion de Plantas în Columbia sau Shanxi Huarui în China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO