Burse - Fonduri mutuale

Claudiu Doroş - Teama investitorilor face ca pieţele să fie atât de volatile

Claudiu Doroş - Teama investitorilor face ca pieţele să fie atât de volatile
22.08.2011, 00:00 340

"Din punctul meu de vedere lucrurile nu sunt atât de grave pe plan internaţional, dar este această teamă a investitorilor care are la bază diverse analize şi informaţii care fac ca pieţele să fie nervoase şi volatile. Sursa acestor temeri are un fundament real şi anume că economiile îşi încetinesc ritmul de creştere, dar sunt amplificate de scenarii care se fac şi care pot fi crezute de investitori şi masa populaţiei", spune Liviu Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova, unul dintre cei mai mari investitori insituţionali locali.

El crede că actualele corecţii de pe pieţe sunt motivate şi de faptul că indicii bursieri au crescut mult mai mult faţă de minimele atinse în timpul crizei, în raport cu revenirea economiilor.

"Avem motive să credem că economiile nu vor merge grozav, dar acum toată lumea aruncă cu acţiuni. Cred că economiile îşi revin, dar foarte încet după criză." El mai spune că momentul actual nu este prielnic pentru valorificarea de participaţii, în special din sectorul bancar, însă susţine că SIF Moldova nu este presată să-şi vândă acţiunile din portofoliu.

"Evident că atunci când vrei să vinzi nu este de preferat ca pieţele să fie tulburate cel puţin, dar există şi o parte bună, în sensul că începând cu 2011 băncile sunt obligate să raporteze rezultatele pe standarde internaţionale şi anul trecut şi anul acesta profitul BCR a fost de circa patru ori mai ridicat decât pe standardele româneşti, care sunt mai restrictive în special la capitolul provizioane. Suntem interesaţi de valorificarea participaţiei la BCR, dar nu ne grăbeşte nimeni. Valorificarea acţiunilor BCR se face în condiţiile în care este avantajoasă pentru SIF Moldova, adică un anumit profit calculat pe baza analizelor comparative cu alte bănci, în principal cu BRD, dar şi cu altele de aceeaşi talie. Avem un interval de preţ pe care-l aşteptăm, iar analizele noastre şi cele din piaţă pe care le face şi Erste indică pe standarde româneşti un indicator P/B (preţ raportat la valoare contabilă) de 2,5 - 3 şi pe IFRS în intervalul 1,3 - 1,8", explică Doroş.

Cu toate că opoziţia Erste privind listarea BCR este tot mai puternică, mai ales în contextul în care acţiunile bancare sunt din nou lovite din toate părţile pe pieţe, vicepreşedintele SIF Moldova susţine că austriecii trebuie să-şi respecte angajamentul asumat. "Erste are semnat un contract prin care se obligă să listeze banca. Că Treichl a ieşit şi a zis că va face tot posibilul să nu listeze BCR este problema dumnealui nu a noastră."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO