Burse - Fonduri mutuale

CNVM e datoare vândută la păgubiţii FNI

Autor: Roxana Daniela Pricop

26.10.2010, 23:55 165

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea desupraveghere a pieţei de capital, va fi nevoită să achite eşalonatsuma record de circa 50-60 de milioane de euro pe care esteobligată să o plătească drept despăgubiri investitorilor FNI.

Efortul financiar s-ar putea întinde pe o perioadă estimatăîntre cinci şi zece ani şi ar putea bloca activitatea Comisiei,având în vedere că Autoritatea pentru Valorificarea ActivelorStatului, instituţia care s-a ocupat până acum de plăţi, a avut denenumărate ori conturile blocate de investitorii care nu şi-auprimit daunele. Prăbuşirea FNI din anul 2000 a lăsat circa 300.000de persoane fără 300 de milioane de dolari.

"Plata daunelor către investitorii FNI este o problemă extrem despionoasă. Se poartă discuţii în Guvern, dar încă nu s-a luat odecizie. Cel mai probabil, CNVM va plăti banii eşalonat. Nu existăun termen limită, însă o decizie în acest sens ar trebui luată pânăla aprobarea în Parlament a bugetului Comisiei pe 2011, la finalulacestui an. Comisia are un buget anual de 9 mil. euro, iar dacă vorfi incluse plăţile către investitorii FNI, bugetul ar putea fimajorat probabil la 15 mil. euro", susţin surse parlamentare,Responsabilii cu această problemă din CNVM, respectiv comisarii, nuau putut fi contactaţi pentru a comenta.

Daunele pe care arbitrul pieţei de capital a fost obligat să leplătească de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie printr-o hotărâreirevocabilă şi executorie alături de Nicolae Popa, Ioana Maria Vlasşi alţi inculpaţi în dosarul FNI reprezintă bugetul Comisiei pe celpuţin cinci ani. În ultimii patru ani (2006-2009), arbitrul pieţeide capital a încasat venituri de circa 34 mil. euro, iar pentruacest an şi-a bugetat venituri de aproape 8 mil. euro.

"Există riscul ca instituţia care plăteşte pagubele cătreinvestitorii FNI să aibă blocată activitatea. Aşa se întâmplă şi cuAVAS, care a avut de nenumărate ori pusă poprire asupra conturilorîn urma unor decizii de executare silită obţinute de investitori.Orice leu care intră în conturile AVAS merge spre achitareadatoriei către investitorii FNI şi nu de puţine ori AVAS a rămas cuconturile goale fără fondurile necesare cu care să îşi desfăşoareactivitatea", a spus Daniel Florea, vicepreşedintele AVAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO