Burse - Fonduri mutuale

Compa a incheiat un contract de 10 mil. euro

21.02.2007, 18:58 15

Compa Sibiu, unul dintre principalii producatori de piese auto din Romania, a incheiat un contract a carui valoare se ridica la circa 10 milioane de euro, startul productiei urmand sa se faca incepand cu luna septembrie a acestui an.
"Lucram la un nou proiect in domeniul auto, a carui valoare este in jur de 10 milioane de euro si care va incepe sa produca efecte materiale la sfarsitul anului 2008-inceputul lui 2009", spune Ioan Deac, directorul general al Compa Sibiu. El nu a dorit insa sa dea mai multe detalii cu privire la acest proiect.
Reprezentantii companiei vad anul acesta posibilitati pentru cresterea activitatii de productie interne, dar au in vedere in continuare demararea unor proiecte de colaborare cu parteneri straini, care contribuie cu circa doua treimi in totalul afacerilor Compa.
Producatorul de piese auto are in vedere pentru 2007 un nivel al investitiilor care sa se ridice cel putin la nivel anului precedent, de circa 9 mil. euro. Fondurile vor avea ca destinatie in principal modernizarea si retehnologizarea capacitatilor de productie.
In ultimul trimestru al anului trecut compania a obtinut un profit de aproape 0,8 mil. euro (2,7 mil. lei), comparativ cu o pierdere de 0,84 mil. euro (3 mil. lei) in perioada similara a anului trecut.
Avansul castigurilor din ultima parte a anului a venit in principal ca urmare a faptului ca anumite venituri financiare, precum creantele catre banci si disponibilitatile in valuta, au fost incluse in rezultate abia la finele anului.
Compania a obtinut in ultimul trimestru un profit financiar de circa 0,5 milioane de euro, dupa ce la trei trimestre inregistra o pierdere de 0,28 mil. euro.
In aceeasi perioada, afacerile Compa au urcat cu circa 27%, pana la 18,7 milioane de euro (65,1 milioane de lei).
Activitatea mai buna din ultima parte a anului a fost determinata de cererea in crestere din partea partenerilor cu care compania are in desfasurare proiecte, spun reprezentantii societatii.
"Cresterea afacerilor companiei din ultimul trimestru al anului s-a datorat in principal comenzilor mai mari in cadrul proiectelor pe care le avem in desfasurare cu clienti importanti, dar si a faptului ca unele dintre acestea s-au finalizat in ultima parte a anului trecut", precizeaza Ioan Deac. La nivelul intregului an, afacerile Compa s-au majorat cu circa 10,3% fata de 2005, ajungand la 68,6 milioane de euro (241,8 milioane de lei), si cu circa 3% peste nivelul bugetat rectificat. Profitul companiei a inregistrat o crestere de 61% in aceeasi perioada, pana la 2,2 milioane de euro (7,9 milioane de lei). Castigul din 2006 a fost cu peste 40% mai ridicat decat cel previzionat la rectificarea bugetara din luna noiembrie a anului trecut.
"Cresterea profitabilitatii este rezultatul eforturilor noastre de reducere a costurilor in toate segmentele de activitate ale companiei, reprezentand una dintre preocuparile noastre principale", a declarat Ioan Deac.
El a precizat faptul ca s-a confruntat cu migrari ale salariatilor societatii care prefera sa lucreze in statele europene odata cu integrarea in Uniunea Europeana, insa conducerea societatii ia in calcul acest fenomen si pana la acest moment a reusit sa pastreze un echilibru la nivelul personalului.
Producatorul de piese auto este controlat de Asociatia Salariatilor, care detine peste 51% din actiuni, din actionariatul societatii facand parte si mai multe fonduri straine, precum Hiposwiss Fond cu aproape 10% si Broadhurst Investment cu un pachet de 7,21% din actiunile Compa. Pachete semnificative din companie sunt detinute si de societatile de investitii Broker Cluj si SIF Oltenia.
Actiunile Compa Sibiu au pierdut 1,5% in sedinta de ieri, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la un pret de 1,29 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 56,9 milioane de euro (191,7 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO