Burse - Fonduri mutuale

Cum a reusit BCR sa ia crema fondurilor de investitii

Cum a reusit BCR sa ia crema fondurilor de investitii

Click pentru imaginea intreaga

19.08.2008, 18:56 131

Diviziile de administrare din cadrul principalelor cinci grupuri bancare din piata isi disputa peste 70% din industria de 921 de milioane de lei a fondurilor mutuale, restul de 13 administratori din industrie cumuland active de 253 de milioane de lei.
BCR Asset Management (AM) este liderul administratorilor de fonduri cu active nete in gestiune de peste 267 de milioane de lei la sfarsitul lunii iulie, controland aproape 30% din industrie.
De la inceputul anului, divizia de administrare din cadrul grupului BCR-Erste a raportat o crestere record a activelor, de peste 70%, in conditiile in care in anii trecuti administratorul a pierdut constant din cota de piata. BCR AM a atras in sapte luni de la investitori peste 130 de milioane de lei, cea mai mare parte a sumei fiind investita in fondurile de obligatiuni.
Ascensiunea spre podium a BCR Asset Management a inceput in toamna anului trecut, cand administratorul a lansat cinci fonduri deschise de investitii, cu o insertie de capital de aproximativ 11 milioane de euro. Astfel, BCR Asset Management a devenit primul administrator de fonduri mutuale de pe piata dupa valoarea activelor nete.
"Pe termen scurt, infuzia de capital din partea grupului mama ne-a ajutat la cresterea cotei de piata. Insa, cresterea de active s-a datorat timing-ului foarte bun in care am lansat fondurile de obligatiuni si monetare, si fortei de distributie foarte puternice a grupului", a declarat Dragos Neacsu, presedintele societatii BCR Asset Management.
Fondurile BCR Obligatiuni si BCR Monetar au intrat pe piata la sfarsitul anului trecut, atragand in primele sapte luni ale 2008 un total de 3.550 de investitori si active de nete in valoare de 141 de milioane de lei. In comparatie fondurile BCR Expert si BCR Dinamic, fonduri cu expuneri pe piata actiunilor, au atras aproape 3.900 de investitori si active nete de 73 de milioane de lei in cei peste trei ani de functionare.
Alta masura care a alimentat cresterea activelor din portofoliul BCR AM a fost reducerea cu pana la 50% a comisioanelor de administrare la fonduri, atat pentru atragerea investitorilor, dar si pentru a diminua impactul negativ al corectiilor bursiere asupra randamentelor.
"Vrem sa incheiem anul cu un volum de active in administrare mai mult decat dublu, si pentru ca acest lucru sa se intample avem in plan ca in intervalul ramas pana la finalul anului sa ne concentram si pe segmentul fondurilor de actiuni", a continuat Neacsu de la BCR AM.
BCR AM este printre singurii administratori din piata care au raportat un avans al activelor anul acesta. Din clasamentul primilor cinci administratori, doar BRD Asset Management a mai incheiat primele sapte luni pe plus. Divizia de asset management din cadrul grupului BRD-SG, ocupanta pozitiei secunde in top, a raportat o crestere de 8,3% a activelor, pana la 108,8 milioane de lei anul acesta, pe fondul subscrierilor consistente inregistrate de fondul monetar Simfonia 1. BT Asset Management si Raiffeisen Asset Management, societati care anul trecut isi disputau primele pozitii in clasamentul administratorilor de fonduri mutuale, au pierdut peste 30% din active anul acesta.
Retragerile facute de investitori din fondurile de actiuni si diversificate au tras in jos cotele de piata ale celor doi administratori.
"Nu cred ca clasamentul administratorilor de fonduri va inregistra modificari spectaculoase pana la sfarsitul anului. Investitorii asteapta stirile pozitive despre piata si cresterile pentru a face plasamente in fonduri", este de parere Radu Hanga, director general al societatii BT Asset Management, cu active in administrare de 102 milioane de lei.
Administratorii din cadrul grupurilor bancare au facut cel mai bine fata corectiilor bursiere din acest an gratie fortei de vanzari puternice a grupului, dar si a avantajelor colaterale de care se bucura clientii bancari care aleg sa investeasca in fondurile grupului.
Obtinerea unui over-draft cu garantarea unitatilor de fond, contractarea de credite cu folosirea detinerilor la fonduri drept garantie, achizitionarea in conditii mult mai avantajoase a unui produs din cadrul grupului-mama daca clientul este investitor, fac parte din arsenalul de avantaje folosit de banci pentru a stimula investitiile in fonduri mutuale. O alta formula de impulsionare a investitiilor sunt produsele combinate care imbina investitia in unitati de fond cu plasamentele in depozitele bancare. BCR Asset Management, EFG Mutual Funds Management, Raiffeisen Asset Management si Pioneer Asset Management se inscriu pe lista administratorilor bancari care stimuleaza investitiile in fonduri prin apel la produsele bancare
"Avantajele colaterale dau rezultate doar pe termen lung. Banca risca sa isi piarda clientii, daca promoveaza un produs combinat unde clientul castiga 15% din dobanda promotionala la depozitul bancar, dar pierde 40% din banii investiti in fond. Investitorii trebuie sa inteleaga ca investitia in fond este supusa unor riscuri, iar acest lucru nu cred ca se poate face prin combinarea cu un depozit bancar", a conchis Radu Hanga

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO