Burse - Fonduri mutuale

Cum ar putea afecta eşecul ofertei Petrom acţiunile de pe bursă

Cum ar putea afecta eşecul ofertei Petrom acţiunile de pe bursă

Autor: Adrian Ionut Cojocar

24.07.2011, 19:50 1125
Unele dintre cele mai importanteacţiuni listate pe bursă ar putea fi afectate mai puternic după cecea mai mare ofertă de acţiuni din istoria pieţei de capitalromânească s-a soldat cu un eşec.


Evaluată la preţul maxim, de 0,46 lei/unitate, oferta s-ar firidicat la 607 mil. euro, iar la cel minim, de 0,3708 lei/acţiune,statul ar fi încasat aproape 490 mil. euro.
Încă de vineri acţiunile OMVPetrom (SNP) au scăzut cu 1,9% înainte ca acestea să fie oprite dela tranzacţionare în urma anunţului oficial privind rezultatulofertei publice prin care statul a scos la vânzare un pachet de9,84% din acţiunile Petrom.


Cu toate acestea încă din dimineaţa zilei existau zvonuri cănivelul subscrierilor din ofertă a fost insuficient pentru caaceasta să fie considerată încheiată cu succes.
Acţiunile Petrom nu au mai fostreintroduse la tranzacţionare după anunţul rezultatului şi vorreveni abia astăzi în piaţă.


Acţiunile Fondului Proprietatea, care au generat anul acesta pestejumătate din rulajul întregii burse, ar putea avea de asemenea desuferit în condiţiile în care acţiunile Petrom reprezintăprincipala deţinere a fondului.


Pachetul de 20,6% din acţiunile Petrom deţinut de FondulProprietatea valorează la ultimul preţ de pe piaţă, de 0,3762lei/unitate, peste un miliard de euro, respectiv circa 59% dinvaloarea de piaţă actuală a fondului.


Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sunt alte titluriasupra cărora acţiunile Petrom au un impact semnificativ.


Vânzarea unui pachet de 9,84%din Petrom ar fi crescut semnificativ free-float-ul companiei, careeste în acest moment de circa 8%, cu influenţă directă asuprarulajului Bursei. Totodată, Bursa de la Bucureşti ar fi încasat uncomision de minimum 530.000 de euro dacă oferta Petrom s-ar fiîncheiat cu succes.


Investitorii de pe bursă arputea percepe eşecul ofertei Petrom ca o lipsă de interes astrăinilor pentru sectorul energetic românesc sau chiar faţă deîntreaga piaţă de capital având în vedere faptul că investitoriin-au fost interesaţi să subscrie întreaga ofertă la un preţinferior celui la care titlurile Petrom erau cotate pe bursă. Altetitluri importante din sectorul energetic listate pe bursă suntacţiunile transportatorului de gaze Transgaz Mediaş (TGN) şiTranselectrica Bucureşti (TEL).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO