Burse - Fonduri mutuale

Cum poţi deveni acţionar la Apple? Cine lua acţiuni în 2009 acum era de 5 ori mai bogat

Cum poţi deveni acţionar la Apple? Cine lua acţiuni în 2009 acum era de 5 ori mai bogat

Cum poţi deveni acţionar la Apple? Cine lua acţiuni în 2009 acum era de 5 ori mai bogat

Autor: Roxana Pricop

21.07.2011, 00:07 5186

Când a fost lansat în 2007, primul iPhone a stârnit multentuziasm în rândul consumatorilor români care, prin fiecaretelefon cumpărat, au pus umărul la creşterea veniturilor companieiamericane Apple şi indirect la aprecierea acţiunilor companieitranzacţionate pe NASDAQ, cea mai mare bursă din lume.

Dacă odată cu primul iPhone cumpărat în anul 2007, un consumatorromân ar fi cumpărat şi acţiuni Apple (simbol AAPL) de pe bursaamericană, şi-ar fi triplat banii până în prezent. O acţiune Applea ajuns ieri la preţul maxim de 400 de dolari. Comparativ, preţulunui iPhone variază între 500 şi 800 de dolari în România. Deşi aadus un profit mai mult decât mulţumitor investitorilor pe bursă înultimii ani, Apple nu a distribuit niciodată dividende. Altfelspus, Apple nu a împărţit niciodată profitul cu acţionarii.

Investiţia în acţiuni ale producătorului iPhone sau în cele alealtor mari corporaţii americane, precum Google, Microsoft, IBM,General Electric sau Procter&Gamble, este mai complicată decâtachiziţia produselor în sine, dar şi mai costistitoare, având învedere că o singură acţiune Apple costă 400 de dolari, şi mairiscantă, pentru că investitorul poate pierde bani.

Investiţia în acţiuni ale companiilor de bunuri şi serviciiprezente în viaţa de zi este o strategie de investiţii des folosităpe pieţele din Vest, însă în România de abia prinde contur.Estimările brokerilor plasează la 200 numărul românilor care deţininvestiţii pe burse din Europa de Vest şi SUA.

Comisioanele şi tarifele de acces de peste Ocean suntridicate

Mai multe societăţi locale de brokeraj, printre care se numărăFairwind Securities, Intercapital Invest şi KBC Securities, oferăclienţilor platforme de tranzacţionare pe pieţele externe dinEuropa de Vest şi SUA. Prin aceste platforme de tranzacţionareonline, investitorii au acces în timp real la cele mai mari bursedin lume: NASDAQ şi NYSE din America de Nord, Euronext din Europa,Deutsche Boerse din Germania, London Stock Exchange din Anglia.Pentru a putea cumpăra şi vinde acţiuni americane sau germane,investitorii trebuie să încheie un contract cu brokerul care leoferă acces la platforma online şi să îşi deschidă un cont învalută la una dintre băncile agreate pentru operaţiunile dedecontare şi post-tranzacţionare. Investiţiile pe pieţele externenu sunt deloc ieftine.

Pentru piaţa americană, în funcţie de societatealocală de brokeraj, investitorul plăteşte un comision detranzacţionare variabil cuprins între 0,15% şi 0,6%, un comision deordin ce poate depăşi 25 de dolari în funcţie de valoarea ordinuluiplasat. De asemenea, pentru a avea acces la fluxul de date(cotaţiile acţiunilor, ştiri ale companiilor în timp real),investitorii trebuie să plătească un abonament ce poate ajunge la30 de dolari/lună în funcţie de piaţa accesată. Dacă investitorulvrea să aibă acces la mai multe pieţe, trebuie să plătească untarif de acces la fiecare dintre pieţe. Mai mult, pieţelenord-americane de capital sunt pieţe mature unde se ruleazămiliarde de euro zilnic, astfel că sunt încurajate prin comisioanemai mici tranzacţiile pentru valori mari. De cele mai multe ori otranzacţie de sub 5.000 euro pe o bursă din Vest devine nerentabilăla nivelul cost plătit/randament potenţial.

Pentru pieţele vest-europene de acţiuni, comisionul detranzacţionare variază între 0,2% şi 0,7%, la care se adaugă uncomision de ordin ce poate atinge şi 20 euro, şi o taxă lunară deaccesare a unei singure pieţe ce poate fi zero, în funcţie decomisioanele pe care le generează investitorul, şi ajunge la circa5 euro. "Pentru a fi rentabilă, o investiţie pe piaţa americană deacţiuni ar trebui să fie în valoare de cel puţin 10.000-15.000 deeuro. Valoarea medie a unui cont de tranzacţionare deschis declienţii noştri urcă însă până la 30.000 de euro", spune SergiuMandiş, şeful departamentului de tranzacţionare din cadrulsocietăţii de brokeraj Fairwind Securities.

Adrian Lupşan, director general adjunct la societatea debrokeraj Intercapital Invest, apreciază că, în comparaţie cutranzacţiile pe Bursa de la Bucureşti, tranzacţiile încheiate pepieţele externe de acţiuni pot fi şi până la de două ori mai scumpedacă valoarea acţiunilor străine vândute sau cum­părate este maimică de 5.000 de euro.

Cumpărarea de acţiuni americane, mai ieftină prinCFD-uri

Recent, firma de brokeraj Tradeville a lansat tranzacţiile cucontracte pentru diferenţă (CFD-uri) pe titluri americane Google,Apple, Microsoft, Intel, LinkedIn şi Amazon. Cumpărătorii acestorinstrumente vor fi expuşi atât aprecierii, cât şi scăderiiacţiunilor respective la fel ca un investitor care achiziţioneazădirect respectivele acţiuni.

Şi alte firme de brokeraj permit tranzacţionarea de CFD-uri peacţiuni americane. Este cazul polonezilor de la X-Trade Brokers(XTB), unul dintre cei mai mari intermediari de tranzacţii pe piaţaForex din regiune. Tranzacţionarea prin intermediul CFD-uriloreste, de regulă, mai ieftină decât achiziţia de acţiuni.

Pe de altă parte, deţinerea de acţiuni dă dreptul investitoruluisă participe la adunările generale ale acţionarilor (AGA).Şedinţele acţionarilor marilor companii americane sunt adevăratelecţii de business pentru antreprenorii locali, care pot participala prezentări susţinute de manageri extrem de cunoscuţi, precumSteve Jobs (Apple) sau Warren Buffett (Berkshire Hathaway). Biletulde intrare la o astfel de AGA se poate dovedi însă foartecostisitor.

La adunările generale ale companiei de asigurări BerkshireHathaway, din Omaha, pot participa doar investitorii care deţinacţiuni de tip A. O astfel de acţiune costă peste 114.000 dedolari.

Românii investesc în companii ai căror clienţisunt

Cele mai accesate pieţe externe de către investitorii românisunt America de Nord cu cele două burse NASDAQ şi NYSE, Germania cuDeutsche Boerse şi Anglia cu London Stock Exchange. Pe piaţaamericană, investitorii români investesc cel mai adesea acţiuni alecompaniilor IT (Microsoft, Dell, Apple), pe piaţa germană înacţiuni ale producă­torilor auto (Daimler, BMW), iar la Londra înacţiuni ale companiilor de retail şi de telefonie (Vodafone).Produsele acestor companii sunt utilizate frecvent de aceştia înviaţa de zi cu zi.

"Românii sunt familiarizaţi cu produsele germane pe care lepercep drept produse de calitate. Investesc în acţiuni aleproducătorilor autor BMW sau Volkswagen nu neapărat pentru căreprezintă o miză financiară, ci pentru că aceştia cunosc produseleşi serviciile acestor companii şi au încredere în ele", afirmăAdrian Lupşan, directorul general adjunct la societatea de brokerajIntercapital Invest.

Investitorii locali sunt atraşi nu doar de companiile alecăror produse le folosesc, ci au fost atraşi şi de valul de IPO-uride pe pieţele mature de capital, având în vedere că pe Bursa de laBucureşti nu a mai avut loc un IPO din 2008. Oferta de acţiuniderulată de reţeau de socializare LinkedIn în vederea listării peNASDAQ a atras 352,8 milioane de dolari de la investitori, o micăparte din sumă provenind şi din România.

"Am avut câţiva clienţi care au subscris la oferta LinkedIn.Plasamentele au fost realizate în scop speculativ, acţiunile fiindvândute în scurt timp de la listare", spune Mandiş de la FairwindSecurities.

Indiferent că este vorba despre NASDAQ sau Deutsche Boerse,pieţe mult mai lichide decât piaţa locală de acţiuni, investiţiilepe pieţele externe expun investitorii locali unor riscuri ridicate.Cele mai mari riscuri derivă din faptul că pe aceste pieţe setranzacţionează în euro sau dolari, iar randamentul sau profitulobţinut poate fi influenţat negativ de evoluţia cursul valutar.

De asemenea, deşi investitorii cunosc produsele companiilor încare investesc, aceştia sunt prea puţin familiarizaţi cu pieţelestrăine de capital, cu standardele de raportare contabilă. Eitrebuie să urmărească deciziile sau declaraţiile de politicămonetară ale oficialilor băncilor centrale şi să fie pregătiţipentru o reacţie puternică a pieţelor în cazul în care statisticileprivind noile locuri de muncă din SUA sau autorizaţiile noi pentruconstrucţia de case nu se ridică la nivelul aşteptărilorinvestitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO