Burse - Fonduri mutuale

Cum s-a prăbuşit „aurul negru“ de la 115 la 50 de dolari într-un an

Cum s-a prăbuşit „aurul negru“ de la 115 la 50 de...

Autor: Roxana Petrescu

23.06.2015, 00:05 978
În urmă cu un an de zile, mai exact pe 15 iunie 2014, barilul de petrol atin­gea recordul de 115 dolari spre deliciul com­paniilor petroliere, în România, cel puţin, preţul carburanţilor atingând cote istorice după ce benzina şi motorina au depăşit pragul de 6 lei pe litru.

În jumătate de an însă, barilul de petrol a pierdut jumătate din valoare, în anu­mite zile scăzând chiar sub pragul de 50 de dolari, iar estimările companiilor pentru anul acesta nu sunt deloc opti­miste, cele mai multe anticipând valori în ju­rul pragului de 60 de dolari. Au fost mai mulţi factori care au dus la scă­derea abruptă a preţului barilului de petrol.

Măsurile pentru creşterea eficienţei ener­getice, dar şi creşterea economică anemică nu au susţinut cererea de petrol la nivel global. Tensiunile din Irak şi Libia nu au afectat producţia celor două ţări, iar America, datorită producţiei de petrol din şisturi, deşi nu exportă, importă mult mai puţin, ceea ce a dus la un exces de ofertă. În cele din urmă, saudiţii şi aliaţii lor din Golf au decis să nu-şi sacrifice cota de piaţă de dragul de a restabili preţul. Ei ar putea in­fluen­ţa curba producţiei semnificativ, dar principalele beneficii s-ar duce către ţări ca Iran sau Rusia. Nu în ultimul rând, un preţ mic al petrolului pune presiune enormă şi pe activităţile de producţie ale SUA din şisturi.

Pe plan local, la finalul anului trecut benzina a coborât pentru prima dată în ultimii patru ani sub pragul de 5 lei pe litru, dar acum preţul se îndreaptă din nou spre pragul de 6 lei pe litru, una dintre explicaţii fiind şi aprecierea dolarului faţă de leu. Pe­trom, singurul producător local de petrol şi gaze, deja a anunţat tăierea cu 30% a bugetului de investiţii pentru anul acesta, principala cauză fiind barilul ieftin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO