Burse - Fonduri mutuale

Cum s-au mişcat bursele externe în minivacanţă

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Radu Bostan

02.12.2015, 00:03 363

Principalii indici bursieri din Europa şi SUA au stagnat în primele două şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii, in­ves­titorii din întreaga lume fiind în expectativă până la mij­lo­cul lunii, când este aşteptată o decizie din partea băncii cen­trale americane cu privire la dobânda de referinţă. Bursa de la  Bucureşti se redeschide azi după ce luni şi marţi, sărbători le­gale, a fost închisă.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt, principalul reper euro­pean pentru bursa de la Bucureşti, era pe plus cu numai 0,5% ieri după-amiază faţă de sfârşitul săptămânii trecute, dato­rită avansului acţiunilor din energie, RWE şi E.ON. Bursa de la Paris, care a recâştigat în ultimele zile nivelul de di­naintea atacurilor teroriste, a avut la rândul său două zile de li­nişte, în care indicele de referinţă CAC40 a urcat cu numai 0,2%.

Bursa de la New York a avut două zile de declin după pro­pria vacanţă, de Ziua Recunoştinţei (26 noiembrie), dar a des­chis ieri după-amiază (ora României) cu un avans de 0,7%. Banca centrală a SUA, Federal Reserve, îşi va ţine şe­din­ţa de politică monetară pe 15-16 decembrie, iar analiştii se aşteap­tă ca decizia finală să fie majorarea dobânzii-cheie de la nivelul actual de 0,25%, pentru prima oară în ultimul deceniu.

Pieţele emergente din jurul României, care se corelează şi ele cu pieţele dezvoltate occidentale, au avut evoluţii con­trastante, însă fără mişcări puternice într-un sens sau altul. In­di­cele WIG20 al pieţei din Varşovia, cea mai mare din re­giune, era în scădere cu 0,6% până ieri după-amiază, în timp ce indicele ATX al bursei din Viena era pe plus cu 1,3%.

Bursa din Budapesta a crescut cu numai 0,6% în ultimele două zile, în pofida anunţului că va fi parţial naţio­nalizată. Banca centrală a Ungariei a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la operatorul bursei de la două grupuri austriece, pentru echivalentul a 42,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO