Burse - Fonduri mutuale

Cum să-ţi crească acţiunile pe Bursă cu 15%? Trebuie doar să spună FMI că firma ori se privatizează, ori se lichidează

Cum să-ţi crească acţiunile pe Bursă cu 15%? Trebuie doar să spună FMI că firma ori se privatizează, ori se lichidează

Autor: Adrian Cojocar

11.05.2011, 23:56 1530

Titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) ausărit ieri cu 15% încă din deschiderea şedinţei de tranzacţionareşi pe parcursul zilei s-au transferat în piaţă peste 3,6 mil.titluri, reprezentând circa 1,1% din capitalul social al companiei.La finele şedinţei de ieri existau în piaţă ordine de cumpărareneexecutate la preţul maxim admis pe parcursul zilei, de 0,5405lei/unitate, care cumulau circa 1,2 mil. acţiuni Oltchim.

De la începutul anului titlurile Oltchim au o creştere de peste160%. "Aprecierea acţiunilor Oltchim cred că este legată de faptulcă factorii de decizie, respectiv Guvernul şi FMI, sunt focusaţi peaceastă societate şi vor încerca să-i redreseze activitatea, să ofacă profitabilă şi poate va avea parte de o privatizare de succes.De asemenea, compania a raportat recent rezultate destul depromiţătoare şi sunt şanse ca activitatea acesteia să aibă oevoluţie pozitivă în continuare", spune Marcel Murgoci, directorulde tranzacţionare al societăţii de brokeraj EstInvest.

El a mai precizat că investitorii au vizat încă din deschidereaşedinţei acţiunile Oltchim, pentru că au văzut potenţialul decreştere şi li s-a părut o acţiune ieftină comparativ curandamentul pe care-l poate oferi în viitor.

Marţi a apărut draftul scrisorii de intenţie discutate de FMI şiGuvern, în care se arată că Oltchim trebuie privatizată până lasfârşitul acestui an, în caz contrar urmând ca firma să fielichidată. Investitorii mizează pe faptul că presiunile FMI privindprivatizarea Oltchim vor determina astfel accelerarea acestuiproces, care era prevăzut de către Ministerul Economiei să fiederulat începând cu anul viitor. Ministerul Economiei deţine 54,8%din Oltchim.

Afacerile Oltchim aproape s-au dublat în primele trei luni aleacestui an, ajungând la 464 mil. lei (110 mil. euro), iar companiaa raportat în aceeaşi perioadă pierderi de 20 de ori mai mici,respectiv de 2,65 mil. lei. Oltchim a mai anunţat zilele trecute căa preluat de la Petrom încă o instalaţie de pe platformapetrochimică Arpechim pentru suma de 1,6 mil. lei, la care seadaugă TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO