Burse - Fonduri mutuale

Cum se plăteşte impozitul pe Bursă

Impozitul a crescut, tranzacţiile de pe Bursă s-au înjumătăţit

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

03.10.2010, 23:57 216

Numărul tranzacţiilor de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ascăzut la circa 45.000 în septembrie, de la 91.000 în iunie şi130.000 în mai, după schimbarea impozitării. Astfel, deşi acţiunilelistate au crescut în ultimele trei luni, tranzacţiile au fostmici, iar impozitul pe care statul îl va încasa nu va fisemnificativ, deşi cota de impozitare a foct crescută la 16%indiferent de perioada de deţinere a acţiunilor. Până la 30 iunie,câştigurile din acţiunile deţinute mai mult de un an se impozitaucu 1%.

Mulţi dintre investitorii de pe Bursă au luat poziţii de aşteptareîncepând din luna iulie, după ce Guvernul a modificat impozitulaplicat câştigurilor din vânzarea acţiunilor, ceea ce a determinato scădere dramatică a numărului tranzacţiilor de pe Bursă. Înultimele trei luni, numărul tranzacţiilor de la Bursă a scăzutîncontinuu, ajungând în septembrie la 45.300, un minim al ultimilorşase ani (ultima lună cu tranzacţii mai puţine a fost aprilie 2004,când numărul tranzacţiilor a fost de 42.900).
"Foarte puţini clienţi au tranzacţionat în ultimele trei luni. Maipuţin de 20% din cei câteva mii de clienţi ai firmei au de depusdeclaraţii de impunere. Şi impozitarea a avut o influenţă negativăasupra numărului de tranzacţii", a declarat Octavian Dragolea,directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFBFinwest.

El spune că până pe 5 octombrie toţi clienţii care au realizattranzacţii în trimestrul al treilea vor primi declaraţii deimpunere pe baza tranzacţiilor realizate, pe care va trebui să ledepună până pe 25 octombrie la administraţia fiscală, odată cuplata impozitului anticipat de 16% aplicat la eventualele câştiguriobţinute.
Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut CNVMsă modifice proiectul cerând ca depunerea declaraţiilor de impunereşi plata impozitului anticipat să se realizeze de către firmele debrokeraj în numele clienţilor, dar nu a primit răspuns.

De cealaltă parte, CNVM spune că a aprobat proiectul de modificarea normelor de aplicare a impozitului şi l-a trimis la MinisterulFinanţelor, dar nu a precizat dacă a efectuat modificări faţă deforma iniţială publicată pe site. Reprezentanţii comisiei spun însăcă vor continua demersurile de modificare şi revizuire alegislaţiei "prin reţinerea la sursă şi virarea de cătreintermediari a impozitului pe câştigul de capital", conform unuicomunicat transmis sâmbătă. Incertitudinile legate de impozitul peBursă i-au bulversat însă pe investitori, care nu mai ştiu cum săprocedeze.
"Chiar dacă nu am mai făcut tranzacţii în ultimele luni, nu îmieste foarte clar ce se întâmplă dacă am conturi deschise la maimulte societăţi de brokeraj, iar la una sunt pe câştig şi lacealaltă pe pierdere. Se pot compensa? Mai bine era cum plăteamimpozit înainte: o dată pe an. Indiferent că mă duc eu să plătescimpozitul sau că se ocupă societatea de brokeraj, ambele modalităţimi se par anormale", spune Ştefan Tomuţă, inginer în vârstă de 41de ani din Deva care investeşte pe Bursă din anul 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO