Burse - Fonduri mutuale

Cum şi-au potrivit brokerii ceasul la Fondul Proprietatea?

18.08.2010, 23:52 34

Gloria de a intra în istorie drept brokerul care a intermediatcea mai aşteptată listare a ultimilor cinci ani şi mai puţincomisioanele reprezintă miza pentru care nouă dintre cele mai marifirme de brokeraj de pe piaţă, grupate în trei consorţii şi unintermediar independent, au intrat în competiţie la FondulProprietatea. Ieri la ora 14.00 a expirat termenul limită până lacare firmele interesate îşi puteau depune ofertele, iar în privinţaofertelor nu au existat surprize.

Imediat după depunerea ofertelor, a apărut primul scandal,firmele de brokeraj Unicredit CA-IB şi KBC Securities contestândoferta depusă de consorţiul Raiffeisen Capital&Investment(RCI), BRD şi ING Bank, pe motiv că aceştia ar fi întârziat cu 6minute peste termenul limită.

"Pe camerele de înregistrare se vede că oferta a fost depusă la14:06, adică după termenul limită, care era ora 14:00. Am depus ocontestaţie la comisia de selecţie", au declarat reprezentanii KBCSecurities.

Drept reacţie, Claudiu Cercel, vicepreşedinte pentru pieţelefinanciare la BRD-SocGen, a declarat că contestaţia depusă decompaniile de brokeraj UniCredit CA-IB şi KBC Securities reprezintă"o tactică puerilă de competiţie".

"Noi avem confirmarea din partea Fondului Proprietatea că amdepus oferta în termenul legal, aşa că această contestaţie nu estedecât o tactică puerilă de competiţie, bazată probabil pe un ceascare nu era potrivit", a declarat Cercel.

La scurt timp de la reacţia oficialului BRD, conducereaRaiffeisen Capital & Investment a declarat pentru Mediafax căoferta a fost depusă cu circa cinci minute înainte de expirareatermenului limită.

"Am primit ştampila de înregistrare la ora 13:56, înainte deexpirarea termenului. Documentaţia trebuia pusă într-o cutie, însănoi am urcat la sediul fondului cu două cutii mai mici pentru că nuputeam să urcăm direct cu una mare, nu ar fi fost loc în lift. Cuprima cutie am ajuns la ora 13:50, iar cu a doua la 13:55. Dupăaceea le-am pus într-o singură cutie şi am primit ştampila deînregistrare", a spus Dana-Mirela Ionescu, preşedintele RaiffeisenCapital & Investment.

Argumentele din contestaţia depusă de KBC şi UniCredit, precumşi explicaţiile date de reprezentanţii celuilalt consorţiu staudrept dovadă despre cât de important este acest mandat pentrufirmele de brokeraj locale.

Listarea Fondului Proprietatea este cel mai aşteptat evenimental ultimilor cinci ani, iar brokerii care au intrat în competiţienu îşi doresc decât să îşi lege numele de acest eveniment. Valoareaestimată a comisionului de intermediere nu este mai mare de 50.000de euro, iar procedura de listare este relativ simplă, presupunândîntocmirea unui prospect de admitere la tranzacţionare (un documentcare poate ajunge la câteva sute de pagini).

Fondul Proprietatea a anunţat că a primit patru oferte până laexpirarea termenului legal din partea a trei consorţii:KBC-UniCredit, BRD-RCI-ING, BCR-Wood (Cehia) - Intercapital Invest,în timp ce brokerii de la BT Securities au mers pe contpropriu.

Verva cu care îşi dispută brokerii mandatul de intermediar esteşi un indicator al faptului că piaţa locală de capital suferăputernic de pe urma numărului mic de IPO-uri şi de listări alecompaniilor de stat, iar un proiect de amploarea FonduluiProprietatea entuziasmează peste măsură spiritele.

Pe de altă parte, brokerii care vor lista Fondul Proprietateavor porni cu şanse mai mari în cursa pentru a intermedia marileIPO-uri (oferte publice iniţiale) anunţate de stat, cum ar filistarea Romgaz, afaceri în care miza financiară este mult maimare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO