Burse - Fonduri mutuale

Curtea Supremă: RASDAQ nu e piaţă reglementată

Curtea Supremă: RASDAQ nu e piaţă reglementată

Autor: Andrei Chirileasa

06.07.2011, 00:03 907

O decizie din 22 iunie 2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şiJustiţie (ÎCCJ) într-un proces privind retragerea a doi acţionaridin firma Arta Culinară Cluj (ARCU) stabileşte faptul că piaţaRASDAQ nu poate fi considerată o piaţă reglementată.

Radu Ţaica şi Mircea Pinte, proprietarii firmei de brokerajTarget Capital şi ai firmei de administrare a investiţiilor TargetAsset Management din Cluj, au câştigat în instanţă dreptul deretragere din compania de restaurante Arta Culinară Cluj după ceacţionarul majoritar al firmei SIF Banat-Crişana a aprobat fuziuneaacesteia cu alte două firme pe care le controla.

Iniţial societatea le refuzase celor doi, care deţin circa 10%din acţiuni, dreptul de retragere, pe motiv că aceştia ar fi pututoricând să se retragă din societate prin vânzarea participa­ţieideţinute în mod liber pe piaţă.

Cei doi oameni de afaceri au fost reprezentaţi de casa deavocatură Zamfiresacu Racoţi Predoiu (ZRP), echipa de avocaţi fiindcoordonată de Stan Tîrnoveanu, senior partner, şi Alina Tugearu,senior associate.

"Deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale Curţii deApel Cluj instituie un precedent şi marchează începutul uneipractici în materie. Ambele instanţe au confirmat că statutuljuridic actual al pieţei RASDAQ nu permite încadrarea acesteia înnoţiunea de piaţă reglementată în sensul art. 125 din Legea nr.297/2004, aspect care fusese de altfel tranşat anterior şi de cătreCNVM, autoritatea de reglementare în materie, prin mai multe punctede vedere comunicate în alte litigii aflate pe rolul instanţelor",a declarat Stan Tîrnoveanu, senior partner al ZRP.

El a mai explicat că decizia instanţei a instituit un precedentcare ar putea permite de acum înainte oricărui acţionar al uneisocietăţi tranzacţionate pe piaţa RASDAQ care nu a fost de acord cudecizia adunării generale privind fuziunea sau divizarea societăţiişi care doreşte să se retragă să poată obliga societatea să-irăscumpere acţiunile deţinute la un preţ cât mai aproape devaloarea lor reală.

Statutul incert al pieţei RASDAQ a stat la baza multor disputepe piaţa locală de capital în ultimii ani. CNVM a evitat până înprezent să ia o poziţie publică pentru a tranşa subiectul,preferând să se pronunţe doar pe anumite puncte sau în cadrul unorprocese.

La începutul anului, firma de brokeraj BT Securities şi un om deafaceri din Cluj au fost acuzaţi de manipularea pieţei de capitalprin­tr-o serie de tranzacţii derulate în anii precedenţi. Brokeriide la BT Securities şi avocaţii lor au invocat faptul că piaţaRASDAQ nu este o piaţă reglementată şi, implicit, pe această piaţănu se aplică. Procesul aflat pe rolul Curţii de Apel Cluj a fostsuspendat la finele lunii iunie, potrivit datelor publicate peportalul instanţelor de judecată.

Tot Curtea de Apel Cluj a decis în primă instanţă în favoareacelor doi acţionari ai Arta Culinară Cluj, decizia fiind menţinutăde Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO