Burse - Fonduri mutuale

De la divizie de business la business de sine stătător. Mihai Logofătu, CEO Bittnet Group: „Este posibil să existe investitori care preferă să investească doar în anumite segmente de activitate”

Autor: Tibi Oprea

23.08.2023, 13:43 2866
  • Sinergiile dintr-un grup de companii pot reprezenta avantajul pe care companiile autonome, solitare nu îl au. Ajută la creşterea fiecărei companii antrenată în convenţie şi la creşterea grupului ca un tot. Ce faci însă când după o serie lungă de achiziţii şi integrări realizezi că unele dintre diviziile tale de business se transformă în business-uri de sine stătătoare? Cum listarea la bursă a unei companii este văzută ca încununarea tuturor eforturilor de până atunci, următorul pas este, evident, transformarea ei într-o companie publică, tranzacţionabilă. Păstrezi sinergiile, dar separi un pic lucrurile. Poate unii investitori vor să mizeze nu pe toate, ci doar pe o linie de business.
 

Germanii de la Volkswagen au oferit investitorilor oportunitatea de a evalua şi de a finanţa separat unele branduri din grup – Volkswagen, Audi, Porsche. Nu este o situaţie singulară la nivel global, iar un astfel de drum al unui conglomerat de companii este pavat în această perioadă şi la Bursa de Valori Bucureşti. În România, proprietarul Agroland a listat divizia de agribusiness la trei luni după ce a listat grupul. ROCA Investments, parte a grupului Impetum, creează piloni de business în domenii strategice din economie cu scopul final de a-i lista la bursă, cum a fost cazul Roca Industry. În sfârşit, Bittnet, grup de companii complementare din IT&C care a început un val de listări odată cu debutul pe bursă din 2015 şi care a profitat de atunci de toate mecanismele pe care aceasta le pune la dispoziţia antreprenorilor, continuă acest trend cu o strategie similară, dar mai vizibil. Din patru linii de business, două sunt „listabile”.

„La nivel de grup, credem că beneficiem de pe urma diversităţii segmentelor de activitate. În acelaşi timp, este posibil să existe investitori care preferă să investească doar în anumite segmente de activitate. Această abordare ne oferă oportunitatea să atragem capital nou pentru fiecare pilon de activitate şi, de asemenea, să obţinem o evaluare de piaţă pentru fiecare segment în parte. Am anuntat la începutul anului că ne dorim să listăm Fort pe piaţa AeRO şi ne ţinem şi de acest plan. De asemenea, suntem în căutarea unui partener pentru a lista pilonul nostru de cloud şi infrastructură pe o piaţă occidentală. Aceasta iniţiativă implică un proces complex, dar suntem hotărâţi să îl finalizăm. În acelaşi timp, suntem în procesul de a evalua modul în care aceeaşi iniţiativă ar funcţiona pe piaţa Bursei de Valori Bucureşti”, mi-a spus Mihai Logofătu, CEO-ul Bittnet Group şi unul dintre cei doi fraţi fondatori.

După o perioadă intensă de majorări de capital cu aportul acţionarilor şi achiziţii de jucători din piaţă, grupul Bittnet a ajuns la o structură cadru centrată pe patru piloni de activitate – educaţie, cloud şi infrastructură, securitate cibernetică şi aplicaţii şi software pentru afaceri. Împreună, acoperă cam toate domeniile de activitate din industria IT. Urmează o etapă în care companiile cumpărate în ultimii ani vor fi ajutate să-şi găsească felul în care pot contribui la dezvoltarea grupului. Recent, în călătoria lui Mihai şi a fratelui său Cristian s-au alăturat Agista şi Impetum, care împreună au devenit cei mai mari acţionari. Nicolae Kovacs, CEO-ul fondului Agista, spunea în aprilie 2023 că în cazul Bittnet mizează pe un rezultat „de trei ori în trei ani”. Am vorbit şi cu Anca Maniţiu, membru în Consiliul de Administraţie al Bittnet din partea Impetum Group şi spune că ţinta este aceeaşi.

„Acest deziderat rămâne neschimbat şi ne uităm la un prim milestone în anul 2026. Referitor la modelul pe care îl urmăm, dorim ca Bittnet să devină o companie de referinţă, un integrator regional puternic şi un furnizor apreciat de servicii IT pe pieţele externe. Totodată, ne propunem să construim o cultură organizaţională sănătoasă şi inspiraţională, care să servească drept exemplu pentru alţii din industrie. Noi, la Impetum, de fiecare dată când facem o investiţie ne propunem să lăsăm o amprentă şi să facem parte din ceva care aduce un impact semnificativ în economie. Impactul are două componente esenţiale: dimensiunea şi modelul. Doar atunci când ai o dimensiune suficient de mare poţi avea impact la o scară mai largă. De asemenea, modelul pe care îl adoptăm are rolul de a servi drept exemplu, fiind preluat şi de alţii prin valoarea intrinsecă pe care o aduce”, spune membra boardului.

Cum faci o integrare

Pentru o companie nou venită în grup, integrarea reprezintă în primul rând procesul de aliniere a obiectivelor de business, a sistemelor de operare şi a culturii organizaţionale, apoi alinierea proceselor de resurse umane şi a politicilor de marketing. În acest context, avantajele sunt evidente atunci când faci parte dintr-un grup mai mare, iar companiile noi pot beneficia de sinergiile şi resursele disponibile. Cu toate acestea, există şi dezavantaje asociate cu schimbarea fundamentală dată de trecerea la o altă scară. Care parte este cea mai dificilă?

 

Foto: Mihai Logofătu, CEO al Bittnet Group

 

„Companiile noi şi managerii lor se văd în situaţia de a se alinia rapid la mindsetul de a scala soluţii, produse şi servicii, fie pe plan naţional, fie la nivel internaţional. Integrarea şi scalarea afacerii implică adesea formarea de echipe noi, identificarea de resurse suplimentare şi dezvoltarea de soluţii sau servicii livrate în mod diferit. Un astfel de proces poate dura de la şase luni pana la doi ani, nu există o perioadă standard. Ironia sorţii sau nu, dar etapa iniţială a integrării este, de fapt, cea mai complexă: alinierea proceselor interne, evaluarea costurilor comune şi, deseori, luarea deciziilor legate de brand – ce să păstrăm şi ce nu din identitatea companiei respective”, spune Mihai Logofătu.

În fiecare moment în care conducerea Bittnet a luat o decizie de achiziţie, a avut în vedere anumite criterii, de la potrivirea valorilor la performanţa liderilor din respectivele companii şi, mai presus de toate, potenţialul lor de a adăuga valoare businessului. Desigur, în retrospectivă, unele dintre aceste companii au trecut prin multiple schimbări şi s-au transformat în entităţi diferite faţă de momentul achiziţiei iniţiale. Unele tranzactii au evoluat mai rapid decât altele sau timingul a fost mai bun, dar niciodată nu a fost vorba de tranzacţii neinspirate, consideră CEO-ul.

„Un exemplu relevant este repoziţionarea companiei Equatorial ca furnizor de training pentru abilităţi soft în industria IT. Această transformare a fost iniţiată pentru a obţine sinergii şi pentru a dezvolta echipe comune cu Bittnet Training. Totodată, am unit companiile ISEC şi GRX sub un nou brand, Fort, cu scopul de a deveni liderul pieţei de cybersecurity. În cazul altor companii, am optat pentru absorbţia lor în cadrul brandurilor mai puternice din grup. De exemplu, Gecad a fost redenumită Dendrio, iar în cazul tranzacţiei semnificative Crescendo, aceasta a fost ulterior integrată sub brandul Dendrio. Pe de altă parte, vom păstra alte companii în forma lor actuală, deoarece brandul lor are o valoare semnificativă. Un exemplu în acest sens este Dataware, cea mai recentă achiziţie a grupului”, mai spune Mihai Logofătu.

Obiectivele asumate de Bittnet vor fi duse la îndeplinire şi cu ajutorul celorlalţi acţionari semnificativi. Rolul membrilor Consiliului de Administraţie din partea grupului Impetum este definit în primul rând prin actele constitutive ale companiei. Ei au responsabilitatea de a asigura conformitatea cu cerinţele legale şi, în acelaşi timp, de a lua decizii strategice care să contribuie la creşterea valorii întregului grup.

 

Foto: Anca Maniţiu, membră în Consiliul de Administraţie al Bittnet din partea Impetum Group

 

„Evoluţia şi ambiţia Bittnet de a realiza o creştere rapidă şi sănătoasă, adăugând în acelaşi timp valoare, ne-au convins să facem această investiţie. A fost un pas natural, odată ce am recunoscut potenţialul strategic şi de dezvoltare al domeniului IT. Am fost atraşi de povestea Bittnet şi de perspectiva că această creştere ar putea fi realizată într-un mod sustenabil şi cu impact pozitiv”, motivează Anca Maniţiu decizia Impetum de intra în acţionariatul Bittnet.

L-am întrebat pe CEO-ul grupului cum este să conduci un grup de companii, dacă a simţit vreodată că direcţia nu este bună şi ce faci atunci când simţi că pierzi controlul. „Este faimoasă vorba populară care spune că nu este suficient să pui un poliţist lângă fiecare cetăţean, pentru că atunci, cine îi păzeşte pe poliţişti?”, a glumit el.

În timp, Mihai Logofătu a învăţat că dorinţa de a controla fiecare aspect poate duce la eşec. Ceea ce îşi doreşte este ca valorile fundamentale ale grupului – învăţare, autonomie, agilitate şi bunătate – să îi ghideze în acest proces de a conduce un grup de oameni către un scop comun, iar misiunea de a sprijini călătoria digitală a României să reprezinte un reper la care fiecare companie să poată contribui.

„Ne concentrăm pe construirea unei culturi organizaţionale sănătoase, astfel încât să ne simţim bucuroşi să lucrăm împreună şi să colaborăm autentic, având în vedere interesele şi obiectivele comune care ne aliniază. Procesul este dinamic şi implică atât satisfacţii, cât şi tensiuni, dar, în acelaşi timp, ne oferă senzaţia că mereu se întâmplă ceva nou şi avem oportunitatea de a învăţa în mod continuu”, adaugă el.

Investitorii vor profit

Un principiu important pentru Bittnet, întărit şi de bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2023, este cel exprimat de Michelangelo: cel mai mare păcat nu este să îţi propui ţinte înalte şi să nu le atingi, ci dimpotrivă, să îţi propui obiective modeste şi să le atingi. Strategia grupului a fost încă de la listare de creştere accelerată prin fuziuni şi achiziţii. De la venituri de 1,8 milioane de euro în 2014 şi o capitalizare de 7,9 milioane de lei la finalul primei şedinţe de tranzacţionare, grupul a ajuns la venituri de 268,7 mil. lei în 2022 şi 160 mil. lei capitalizare astăzi. Banii de la investitori au susţinut această creştere. Şi profitul a fost în ultimii ani afectat de investiţiile continue în operaţiuni şi în zona de M&A. Profitabilitatea este însă acum obiectivul principal pe care toţi acţionarii Bittnet îl au pe masă.

„Am pivotat obiectivul grupului, trecând de la creştere – ce a fost realizată cu succes de-a lungul anilor – la o focalizare pe profitabilitate. Este ca şi cum am naviga printr-o perioadă în care, înainte ca lucrurile să devină mai bune, ele vor părea mai dificile sau mai puţin stabile. Transformarea nu se întâmplă fără provocări, mai ales atunci când încercăm să schimbăm modul în care oamenii gândesc şi acţionează, să integrăm echipe şi să implementăm aceste modificări într-un ritm dinamic. Trebuie să ţinem cont de etapa în care ne aflăm. Abia am terminat achiziţia unei companii cu dimensiune semnificativă – Dataware – iar azi, grupul este mai mult decât dublu faţă de cum era acum 12 luni”, afirmă Mihai Logofătu.

Pentru 2023, grupul Bittnet şi-a propus o ţintă de venituri de 300 mil. lei şi un profit operaţional de 18 milioane de lei, respectiv o profitabilitate îmbunătăţită de la 4% din venituri în 2022 la 6% din venituri în acest an. Focusul lor pentru perioada următoare se îndreaptă spre integrarea companiilor în structura celor patru piloni şi nu pe achiziţii noi, tocmai ca să devină mai profitabili. Nu abandonează însă strategia de M&A. În prezent, se poartă discuţii cu câteva companii din România care ar putea aduce valoare adăugată grupului.

„Există câteva tranzacţii pe care le-am demarat de ceva vreme şi care trec prin diverse etape ale procesului. Acestea sunt mai degrabă tranzacţii de dimensiuni mici, care completează şi îmbogăţesc activităţile noastre existente în cybersecurity sau aplicaţii şi software. Anterior, am avut în vedere o strategie de creştere sustenabilă în condiţii de profitabilitate şi cashflow pozitiv. Acum, am pivotat către alinierea profitabilităţii la media industriei de servicii IT. În acest context, trebuie să înţelegem că ne referim la profitabilitatea operaţională exprimată ca procent din cifra de afaceri”, explică Logofătu.

Indicatorul de profit operaţional este semnificativ pentru companiile care se bazează într-o măsură mai mare pe finanţare externă şi care efectuează achiziţii de alte companii. În medie, în industria IT-ului, procentul de profit operaţional din cifra de afaceri este de aproximativ 8%. În trecut, Bittnet a înregistrat un nivel de aproximativ 4%, deoarece a prioritizat creşterea. Scopul este să crească acest indicator în intervalul 8%-10% printr-o abordare care implică cinci direcţii majore de acţiune – creşterea ponderii serviciilor în totalul vânzărilor, expandarea bazei de clienţi la nivel internaţional, controlul constant al costurilor administrative ca procent din cifra de afaceri, creşterea veniturilor prin cross-selling între piloni şi creşterea marjei brute generate într-o unitate de timp. Este însă important de subliniat că aceşti paşi nu vor conduce imediat la rezultate vizibile în ceea ce priveşte profitabilitatea.

„Trebuie să avem în vedere că am început această schimbare în luna mai a anului 2023 şi că va dura un timp până să vedem efectele ei. Se văd deja semne bune. Avem deja un pipeline de venituri în valoare de 185 milioane de lei, care se estimează a fi încheiat până la finalul acestui an. În plus, în anul 2023 am reuşit să adăugăm la portofoliul nostru 400 de clienţi noi, clienţi pentru care am emis primele facturi în acest an. Un aspect remarcabil este că 85% dintre ei provin din rândul companiilor pe care le-am integrat recent în grup – Dataware şi Toptech. În acelaşi timp, 15% din aceşti clienţi noi provin din creşterea organică a activităţii noastre. Aceste cifre capătă o semnificaţie deosebită dacă avem în vedere că ne propunem să dezvoltăm strategii de cross-selling şi să construim baze solide de clienţi comuni”, adaugă Mihai Logofătu.

Fiecare dintre segmentele de afaceri ale Bittnet se află pe traiectorii de creştere distincte, având propriul ritm, cu oportunităţi şi provocări specifice determinate de contextul de afaceri al fiecăruia. De exemplu, în domeniul educaţiei, Bittnet ajustează strategia în contextul reducerii bugetelor de la Microsoft şi se concentrează mai mult pe proiectele finanţate prin PNRR. În privinţa pilonului de cloud şi infrastructură, se axează pe clienţii mari, care cumpără volume semnificative de servicii, urmărind o triplare a profitului operaţional în acest an faţă de 2022.

„La Bittnet Group punem mare preţ pe antifragilitatea construită prin diversitatea de companii, dar şi prin strategia de integrare a acestora şi dezvoltarea pilonilor grupului. Astfel, chiar dacă una dintre aceste companii se confruntă cu provocări temporare, celelalte continuă să progreseze şi să prospere. Această abordare face parte dintr-un plan mai amplu, în care ne propunem să creăm o forţă de impact în industria IT, optimizând costurile, fără a face concesii în ce priveşte calitatea sau potenţialul de creştere”, spune cofondatorul.

În raportul financiar aferent anului 2022, acesta scria că actuala dimensiune a grupului, alături de tranzacţiile M&A deja semnate, plasează grupul suficient de aproape de ţinta de venituri de 500 de milioane de lei, astfel că pentru 2023-2024, prioritatea internă va fi să extragă mai multă profitabilitate din afacerea curentă.

Astăzi, Bittnet este un grup care acoperă toate domeniile de activitate din industria IT românească, piloni care joacă un rol important în sprijinirea României în călătoria sa către transformarea digitală. Prin activităţile lor, doresc, totodată, să contribuie la obţinerea unui scor mai bun în raportul DESI (Digital Economy and Society Index), aducând astfel beneficii directe în societate.

„Teza noastră de investiţie este pe termen mediu şi lung, adică dacă vrei să ai o participare în întregul peisaj al IT-ului românesc, alături de un management care a demonstrat o creştere continuă timp de 15 ani, cu abilităţi solide în gestionarea capitalului şi cu skin in the game”, punctează Mihai Logofătu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO