Burse - Fonduri mutuale

Deloitte auditează patru din cele 10 companii din indicele bursier BET de la Bucureşti

Deloitte auditează patru din cele 10 companii din...

Autor: Dan Grigore Ivan, Liviu Popescu

08.02.2017, 00:07 519

Compania de audit şi consultanţă Deloitte auditează situaţiile finan­ciare a patru (Romgaz Mediaş, Fondul Pro­prie­tatea, Transgaz, Trans­electrica) din cele 10 companii câte alcătuiesc indicele bursier BET, de referinţă pentru piaţa românească.

Pe urmă­toarele două locuri se poziţionează Ernst & Young (OMV Petrom şi BRD), PwC (Banca Transilvania), KPMG (Electrica).

Operatorul pieţei de capital locale, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cola­borează cu Pricewater­house­Coopers (PwC), iar compania ener­getică Nuclearelectrica (SNN) cu Baker Tilly Klitou.

Companiile din BET beneficiază de una dintre cele mai bune perioade de început de an după ce indicele bursier afişează în 2017 un avans de 7,21%, fiind astfel lider în regiune.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu peste 25%, cel mai mare avans dintre componentele BET-ului, iar preţul unei acţiuni a trecut pragul de 6 lei, capitalizarea bursieră a com­paniei deţinute în proporţie de 82,49% de statul român, ajungând astfel la 1,824 miliarde lei (408 mi­lioane euro). A doua creştere a valorii de piaţă din BET este consemnată de Fondul Proprietatea (FP), ale cărui acţiuni au crescut de la începutul acestui an cu 12,83%, în vreme ce acţiunile Romgaz Mediaş (SNG) au crescut cu 10,8%. De altfel, sectorul energetic a avut un parcurs pozitiv în acest an, indicele BET-NG, care urmă­reşte evoluţia companiilor de profil, afişând o apreciere de 6,77% în 2017, în linie cu aprecierea principalului indice.  

Acţiunile companiei OMV Pe­trom (SNP) au crescut de asemenea cu 9,6% în acest an, iar compania a reuşit să se plaseze în ultima lună pe locul al treilea în topul celor mai tranzac­ţionate companii, surclasând Romgaz Mediaş (SNG).

În ultima lună, s-au derulat 3.411 tranzacţii cu titluri SNP, cu o valoare totală de 82,9 milioane lei.

Întreaga regiune bursieră s-a bucurat de un val de aprecieri. În Po­lonia, indicele WIG 20, care urmărşeşte cele mai importante companii listate pe bursa de la Varşovia, s-a apreciat cu puţin peste 7%, în vreme ce indicele pieţei de capital de la Viena a crescut cu 3,8%.

Indicele maghiar BUX, unul dintre cei mai performanţi din lume în ultimii doi ani, a înregistrat până acum o creştere de 1,64%, iar referinţa pragheză a crescut cu 2,48%.

Astfel, piaţa de capital din această regiune a Europei a oferit randamente mai mari comparativ cu situaţia de pe alte burse mai consacrate.

Indicele american S & P 500 a crescut cu 2,4%, după creşterile puter­nice de la sfârşitul anului 2016, în vreme ce principalii indici germani şi britanici afişează creşteri în jur de 1%

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO