Burse - Fonduri mutuale

Dividende versus depozite. Diferenţialul dintre randamentul dividendului şi dobânda bancară este puternic pozitiv pentru Hidroelectrica, cât şi pentru Romgaz, Conpet şi Nuclearelectrica

Dividende versus depozite. Diferenţialul dintre...

Autor: Tibi Oprea

15.02.2024, 07:30 8760

♦ La Transgaz şi Transelectrica, diferenţialul este negativ ♦ Transelectrica propune în BVC nedistribuire de dividend în anii următori.

Diferenţialul dintre randamentul dividendului şi dobânda bancară, calculate pe trei ani, este puternic pozitiv pentru Hidroelectrica (9,5%) şi de asemenea pozitiv în cazul Romgaz (3,2%), Conpet (2,1%) şi Nuclearelectrica (0,1%), în timp ce Transgaz (minus 4,3%) şi Transelectrica (minus 15%) oferă dividende sub dobânda bancară, potrivit unei analize realizate de Alin Brendea, director de operaţiuni la Prime Transaction.

Brokerul a analizat doar companiile în care statul este acţionar majoritar, principala categorie de societăţi plătitoare de dividend. Prin lege, acestor companii li se cere ca minimum 50% din profitul distribuibil să fie alocat către dividende, dar pot fi situaţii în care companiile cer statului păsuire de la această regulă, în cazurile unor nevoi investiţionale stringente şi semnificative.

„Pe orice piaţă bursieră companiile cu capitalizare mare, incluse în indicele princi­pal, care generează dividende peste dobân­zile bancare, sunt considerate mai degrabă rarităţi şi sunt considerate oportunităţi din punct de vedere bursier“, scrie brokerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO