Burse - Fonduri mutuale

Doar SIF-urile mai pot aduce surprize la Bursa pe final de an

Doar SIF-urile mai pot aduce surprize la Bursa pe final de an
01.12.2009, 23:20 27

Brokerii vad in decembrie o evolutie modesta a bursei locale, peo lichiditate la fel de scazuta ca si pana acum, incertitudinilepolitice si cele de la nivelul economiei tinand in continuareinvestitorii straini departe de piata de la Bucuresti.

Singurele evenimente interne previzibile care vor cresterevolatilitatea in piata si numarul de tranzactii sunt discutiile dinComisia de buget-finante din cadrul Camerei Deputatilor referitoarela propunerea de majorare a pragului de detinere pe societatilefinanciare. In cazul unui aviz favorabil, brokerii apreciaza caBET-FI indicele SIF-urilor, poate urca pana la 30.000 depuncte.

Pe pietele externe sunt asteptate corectii de mica amploare, inconditiile in care investitorii incep sa aiba pareri impartiteasupra fortei si modului de revenire a economiilor.

"Suferim din greu din lipsa de lichiditate pe piata locala, iaracest lucru cred ca va continua si in decembrie. Apreciez calichiditatea maxima pe piata locala nu va depasi 7-8 milioane deeuro, iar nivelul minim se va situa in jurul valorii de 2-3milioane de euro. In conditiile in care valoarea tranzactiilor sepastreaza la acest nivel, piata nu devine deloc atractiva pentruinvestitori sau fonduri straine", a declarat Rares Nilas,directorul general al societatii de intermediere BT Securities.

SIF-urile si Banca Transilvania au urcat Bursa innoiembrie

In noiembrie topul tranzactiilor a fost dominat de societatilefinanciare, cele mai tranzactionate SIF-uri fiind Oltenia (SIF5) siMoldova (SIF2). Indicele de profil BET-FI a inregistrat de altfelsi cea mai mare apreciere dintre indicatori in aceasta perioada, deaproape 11,5% fata de referinta, atingand nivelul de 23.700 depuncte. Cele mai mari aprecieri la categoria societatilorfinanciare le-au inregistrat titlurile SIF Oltenia, de 19,8% fatade inceputul lunii octombrie. "Principalul eveniment intern care vacreste volatilitatea pe termen scurt este discutia referitoare laaprobarea pragului de detinere pe SIF-uri. Daca trece de comisie,iar investitorii incep sa-si contureze mai bine ideea unei aprobarifinale a propunerii, nu exclud sa vedem un nou maxim, cuprins intre27.000 si 30.000 de puncte", a adaugat Nilas.

Si Razvan Pasol, directorul general al Intercapital, este deparere ca volatilitatea in piata va creste odata cu apropiereadezbaterii pragului in comisia din Camera Deputatilor. "Tinand contca parcursul propunerii in Senat nu a intampinat probleme, acumsunt asteptari mari referitoare la aprobarea majorarii pragului. Vacreste volatilitatea in piata, pe fondul unor tranzactiispeculative. Oricum, cand vine vorba de politic la noi, nimic nueste concret", a spus Pasol.

Cea mai mare crestere de luna trecuta a fost consemnata detitlurile Bancii Transilvania (TLV), de peste 27%, actiunile banciiatingand un nou maxim anual, de 2,26 lei/titlu. In top au urmataprecierile Teraplast (TRP), cu 26,5% fata de referinta. IndiceleBET, al celor mai lichide zece companii din piata, a inregistratluna trecuta o apreciere de 8,3%.

Marcari de profit pe finalul anului

Brokerii se asteapta, de asemenea, la iesiri si marcari deprofit pe finalul anului, in conditiile in care majoritateainvestitorilor nu se asteapta la o prelungire a scutiriiimpozitarii pe profit a castigurilor de pe Bursa.

"Tind sa cred ca nu se va prelungi scutirea de la plataimpozitului pe castigurile bursiere, iar acest lucur va face camulti investitori sa iasa din piata si sa marcheze profitul, dar siacest lucru ar putea fi impiedicat de lichiditatea redusa dinpiata, pentru ca la 2-3 milioane de euro tranzactii zilnice, ristisa iesi in pierdere, prin diferenta de pret pe care ti-o creezisingur", a explicat Nilas.

"Pietele externe vor impulsiona si ele volatiliatea pe piatalocala, insa majoritatea analistilor se asteapta la corectii peextern, pe fondul avansului prea puternic si inaintea economiilorpietelor de capital. Cred ca vom vedea corectii pe pieteleinternationale pe sfarsitul acestui an, dar nu sunt adeptul unorscaderi drastice. Am vazut ca si socul din Dubai s-a temperatintr-un timp scurt, fara sa afecteze prea mult pietele de capital",a adaugat Pasol.

De urmarit In decembrie

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), pe fonduldiscutiilor privind majorarea pragului de detinere din Comisia debuget-finante din Camera Deputatilor.
  • Sibex va porni noua platforma de tranzactionare in data de 14decembrie, pe piata de la Sibiu fiind anuntate deja listari decompanii.
  • Evolutia titlurilor Banca Transilvania (TLV), care in ultimaluna au consemant cresteri de peste 26%, atingand noi maximeanuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO