Burse - Fonduri mutuale

Electrica, distribuitor şi furnizor de energie electrică, cheamă acţionarii să voteze contractarea mai multor credite pentru filialele companiei

Electrica, distribuitor şi furnizor de energie...

Autor: Eduard Ivanovici

03.10.2023, 18:18 638

Electrica (simbol bursier EL), jucător major pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, societate deţinută majoritar de statul român, şi-a convocat investitorii în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor pe 22 noiembrie, dată în care aceştia vor vota, printre altele, aprobarea mai multor facilităţi de credit pentru filialele societăţii, potrivit BVB.

Astfel, pe ordinea de zi sunt menţionate următoarele: „Mandatarea reprezentantului Electrica, având în vedere calitatea Electrica de acţionar al societăţii Electrica Furnizare SA (EFSA), pentru participarea în AGEA EFSA şi pentru exprimarea votului favorabil (“pentru”) cu privire la aprobarea unui plafon total de finanţări pe termen scurt şi mediu, valabil pentru facilităţile contractate de către EFSA în cursul anului 2023, precum şi într-un termen de 6 luni de la data adoptării de către AGEA ELSA a prezentei hotărâri, privind finanţări contractate de către EFSA de la instituţii bancare (bănci comerciale sau instituţii financiare internaţionale - IFI) pentru finanţarea activităţii curente, inclusiv în scopul refinanţării, în suma de până la 850.000.000 RON (care include sumele care 2 Public sunt/vor fi aprobate până la data desfăşurării şedinţei AGEA), cu garanţia Electrica”.

Acţiunile EL se tranzacţionează în creştere cu 21% anul acesta, pe un rulaj de 136 de milioane de lei şi un BET pe plus cu 23%. Evoluţia din ultimele 12 luni constă într-un avans de 56%, pe tranzacţii de 175 de milioane de lei şi un indice principal în urcare cu 33%. Deţinută în proporţie de 48,8% de statul român prin Ministerul Energiei, compania este evaluată la 3,4 miliarde de lei.

„Valoarea garanţiei furnizate de Electrica (care nu va fi garanţie reală) fiind de maximum 1.020.000.000 RON (care include garanţiile care sunt/vor fi aprobate până la data desfăşurării şedinţei AGEA, aferente finanţărilor incluse în plafonul sus indicat). Pentru claritate, intervalul de 6 luni de la data adoptării de către AGEA ELSA a prezentei hotărâri nu se referă la durata facilităţilor de credit”, se arată într-un raport de la Bursă.

Grupul a încheiat prima jumătate a anului cu venituri operaţionale de 6,73 miliarde de lei, cu 14% peste nivelul din S1/2022, şi un profit net de 106 milioane de lei, de la o pierdere de 176 de milioane de lei în perioada similară de anul trecut. EBITDA s-a majorat de la 101 milioane la 636 de milioane de lei.

Acţiunile EL s-au depreciat cu 0,5% astăzi, pe tranzacţii în valoare de 100.000 de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO