Burse - Fonduri mutuale

Elveţienii împuşcă doi iepuri deoadată: Pe lângă Azomureş vor prelua şi Chimpex, unul dintre cele mai mari terminale din Portul Constanţa

Autor: Andrei Chirileasa

01.11.2011, 00:00 986

Elveţienii de la Ameropa Holding negociază cu turcii preluarea Azomureş (AZO), cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România, însă dacă tranzacţia se va finaliza ei vor prelua şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM), unde Azomureş deţine o participaţie de 90%.

Preluarea Chimpex are o importanţă strategică deosebită pentru traderul de produse agricole Ameropa, care va avea asigurată şi calea de ieşire a îngrăşămintelor din ţară. Ameropa mai deţine şi capacităţi de depozitare a cerealelor, segment pe care a intrat în 2008 prin achiziţia Comcereal Constanţa, iar Chimpex este unul dintre principalii operatori care oferă servicii de încărcare şi descărcare a cerealelor în Portul Constanţa. Astfel, Ameropa nu va mai depinde de serviciile altor operatori pentru exporturile de cereale.

Chimpex dispune de 10 dane în port şi de capacităţi de depozitare. Principalii clienţi erau anul trecut Azomureş şi producătorul de ulei Bunge, care îşi aducea pe aici materia primă.

Turcii au preluat controlul Chimpex în 2004, pentru circa 4 milioane de euro. În prezent, operatorul portuar are o capitalizare de 50,7 mil. lei (11,7 mil. euro), după ce acţiunile au crescut luni cu 50%. Capitalurile proprii se ridică însă la 83,5 mil. lei (19,4 mil. euro), potivit rezultatelor financiare pe primul semestru.

Compania a avut anul trecut afaceri de 59,2 mil. lei (14 mil. euro), în creştere cu 23% faţă de 2009, şi un profit net de 6,2 mil. lei (1,47 mil. euro). În primul semestru al acestui an, afacerile au stagnat la 25,8 mil. lei (6 mil. euro), iar profitul a fost de 2,4 mil. lei.

Chimpex se aseamănă din punct de vedere operaţional, dar şi ca dimensiune, cu Socep Constanţa, unul dintre cei mai disputaţi operatori portuari de pe bursă. Socep are o capitalizare de 103 mil. lei, în condiţiile în care anul trecut a avut afaceri de 46 mil. lei şi un profit net de 4,46 mil. lei, iar capitalurile proprii la şase luni erau de 99 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO