Burse - Fonduri mutuale

Erste dă drumul speculaţiilor pe aur şi petrol la Bursă

06.07.2010, 23:42 320

Investitorii vor putea investi în petrol, aur şi indici bursieristrăini chiar pe bursa de la Bucureşti începând de joi, 8 iulie,când începe tranzacţionarea primelor produse structurate emise degrupul austriac Erste Bank.

Tranzacţiile anuale cu aceste produse ar putea ajunge la 100mil. euro după primul an de acomodare, estimează reprezentanţiigrupului.

Grupul austriac Erste Bank este primul emitent de produsestructurate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Pachetul deproduse adus de grup pe piaţa locală este format din două categoriide produse: certificate index, cu activ suport aurul, petrolul şiprincipalul indice al bursei germane-DAX, şi certificate turbo - cuaceleaşi active suport.

"Când am ales gama de produse structurate pentru piaţaromânească ne-am inspirat din experienţa din Ungaria, unde acesteaau intrat la tranzacţionare în urmă cu doi ani. De asemenea, amluat în calcul ca activul suport din spatele certificatului să fiepopular în rândul investitorilor. După o perioadă de un an deacomodare a investitorilor cu acest tip de produse, mă aştept cavolumele să ajungă la niveluri similare cu cele din Ungaria, de 100mil. euro pe an", a spus Valerian Ionescu, directoruldepartamentului pieţe de capital din cadrul BCR. Instituţia decredit, controlată de grupul austriac Erste, va fi furnizorul delichiditate (market maker) pentru certificatele emise de Erste.

Recent, un alt mare grup financiar austriac -Raiffeisen - aprimit acordul de principiu al conducerii BVB pentru admiterea latranzacţionare a produselor structurate proprii.

Produsele structurate sunt instrumente financiare derivateconstruite pe un activ suport, care poate fi o acţiune, indice,valută sau o marfă, care expune investitorul unui risc mult mairidicat decât activul suport.

"Deşi la prima vedere par complicate, certificatele index şicertificatele turbo nu sunt foarte diferite de contractele derivatede tip options şi futures care deja se tranzacţionează pe piaţalocală. Mă aştept ca acestea să fie accesate în special deinvestitorii individuali care deja investesc local în derivate, darşi de investitori mai sofisticaţi cum sunt fondurile deinvestiţii", a continuat Ionescu.

El estimează că primele certificate construite pe indiciromâneşti ar putea fie emise anul viitor, după ce short-selling-ulva deveni posibil şi pe piaţa locală.

Cum funcţionează certificatele index

Certificatele index oferă investitorului posibilitatea săinvestească într-o fracţiune din activul suport care poate fi aursau petrol. De exemplu, prin achiziţia unui certificat index pe aurinvestitorul nu cumpără o uncie de aur, în valoare de circa 1.200dolari, ci o zecime din uncia de aur, deci poate accesa investiţiaîn aur cu sume mai mici de bani. Evoluţia certificatului index esteidentică cu cea a activului suport: dacă preţul aurului creşte, lafel se întâmplă şi cu cotaţia certificatului. Investitorul încertificatele index câştigă/pierde din aprecierea sau depreciereapreţului certificatului şi indirect a activului suport.

"Aurul şi petrolul sunt plasamente greu accesibileinvestitorilor români, care sunt nevoiţi să iasă pe pieţele externepentru a avea acces la aceste active şi să se supună unor regulidiferite de reglementare. Certificatele index deschid accesul pepiaţa locală către investiţiile în aur şi investitorilor cuportofolii mai mici", potrivit lui Ionescu.

Cum funcţionează certificatele turbo

Certificatele turbo, denumite şi "knock out options", sediferenţiază de prima categorie prin faptul că expun investitorulunui efect de levier care generează o creştere/scădere mult maimare decât creşterea/scăderea activului suport.

Un aspect foarte important este faptul că certificatele turbovin cu o barieră, dacă preţul activului suport depăşeşte valoareade barieră atunci investitorul pierde toţi banii. De exemplu, uninvestitor cumpără un certificat turbo long pe aur cu o barieră de1.050, valoare care face referire la preţul unei uncii de aur, dacăpreţul unei uncii de aur ajunge la 1.050 de dolari, investitorulpierde toţi banii.

"În cazul certificatelor turbo, investitorul câştigă dacăpariază corect pe o direcţie care poate fi fie long (apreciere aactivului - n.red.), fie short (depreciere a activului - n.red. ),însă dacă activul a atins valoarea de barieră investitorul îşipierde toţi banii", potrivit lui Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO