Burse - Fonduri mutuale

Este timpul pentru o pauză în raliul bursier? Bloomberg: Acţiunile o duc atât de bine că ar fi timpul să începem să ne îngrijorăm

Este timpul pentru o pauză în raliul bursier?...

Autor: Tibi Oprea

31.07.2023, 15:50 3894

Expunerea traderilor pe acţiuni este ridicată din punct de vedere istoric, în top 28% din toate timpurile. Cu toate acestea, puţini investitori sunt suficient de îngrijoraţi pentru a se proteja prin prosibile vânzări, arată o analiză a Deutsche Bank citată de Bloomberg.

Investitorii sunt acum aproape complet netemători, ceea ce i-a făcut pe unii strategi să se pregătească pentru o posibilă vânzare. Indicele american S&P 500 a câştigat 19% în acest an, împingând investitorii de pe margine să intre în piaţă.

Cumpărarea de protecţie împotriva scăderilor pe piaţa opţiunilor este „cea mai ieftină pe care probabil că aţi văzut-o vreodată”, au scris strategii Bank of America într-o notă de marţi. Volumul de tranzacţionare a opţiunilor call, folosite pentru a paria pe creşterea pieţei, a depăşit la începutul acestei luni maximul din decembrie 2021

Există însă motive de îngrijorare. Rezerva Federală încearcă să creeze o aterizare uşoară după o perioadă de inflaţie şi de creştere intensă a ratelor de dobândă, un efort care rareori are succes. În plus, septembrie şi august tind să fie cele mai proaste două luni ale anului pentru S&P 500.

Jeffrey Hirsch, editor al Stock Trader's Almanac, care a prognozat corect raliul de după criza financiară, spune că „toţi pesimiştii care au ieşit de pe margine urmăresc acest impuls, iar jucătorii <FOMO> au intrat cu toţii în joc acum, aşa că asta înseamnă că este timpul să vedem o pauză în acest raliu”.

Avansul indicelui american a sfidat aşteptările consensuale privind scăderile la începutul anului 2023 înainte de o eventuală revenire, forţându-i pe mulţi să îşi regândească previziunile. Unii dintre cei mai zgomotoşi investitori bear de pe Wall Street, precum Michael Kantrowitz de la Piper Sandler & Co. şi Mike Wilson de la Morgan Stanley, şi-au ajustat poziţiile.

Pe piaţa opţiunilor, comercianţii au reacţionat la revenirea acţiunilor manifestând o înclinaţie către call-uri, alimentată parţial de un boom al inteligenţei artificiale care a supraîncărcat un avans al acţiunilor din domeniul tehnologiei.

La nivelul tuturor burselor din SUA, volumul de opţiuni de cumpărare l-a depăşit pe cel al opţiunilor de vânzare cu peste 8 milioane de contracte pe o bază mobilă de 10 zile, cel mai mare volum din decembrie 2021, arată datele Bloomberg.

Desigur, există motive pentru raliul S&P 500, acum pe cale de a înregistra al cincilea avans lunar consecutiv. Inflaţia a scăzut încet, în timp ce economia a rămas relativ rezistentă în faţa celui mai agresiv ciclu de înăsprire din ultimele decenii.

Pe de altă parte, raportul Cboe put-to-call, care urmăreşte volumul de opţiuni legate de acţiuni individuale, se află la cel mai scăzut nivel din ultimul an. Din punct de vedere istoric, acest lucru s-a tradus printr-o performanţă stagnantă pentru piaţa bursieră în următoarele trei luni, arată datele compilate de Goldman Sachs Group Inc.

Apoi, modelele sezoniere pot crea un vânt potrivnic suplimentar. În ultimii 30 de ani, septembrie şi august au fost cele mai proaste două luni pentru S&P 500, cu o scădere de 0,4% în prima şi de 0,2% în cea de-a doua.

La fel ca mulţi de pe Wall Street, Luca Paolini, strategul şef al Pictet Asset Management, a închis o poziţie scurtă pe acţiunile americane la începutul acestei luni, pe fondul unei creşteri neîncetate. În prezent neutru în ceea ce priveşte acţiunile americane, Paolini crede în continuare că investitorii subestimează riscurile potenţiale pentru economie.

"Piaţa ne dă un semnal clar că s-a creat un impuls de creştere", a spus el. "Există un nivel incredibil de încredere în faptul că Fed poate gestiona o <aterizare uşoară>, cu o creştere mai slabă şi o inflaţie mai mică fără o recesiune. Dar dacă ceva nu merge bine, va fi legat de acest lucru".

Datele preliminare de joi au arătat că PIB-ul american a luat neaşteptat de mult avânt în al doilea trimestru, sporind încrederea în ceea ce priveşte starea economiei şi alimentând în acelaşi timp pariurile că planul Fed împotriva inflaţiei ar putea dura mai mult decât se aştepta. Banca centrală americană adoptă o abordare dependentă de date în ceea ce priveşte viitoarele majorări ale ratelor dobânzilor, a declarat miercuri preşedintele Jerome Powell.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO