Burse - Fonduri mutuale

Evergent a depăşit 500 mil. euro active nete administrate la 30 iunie 2023, o creştere cu 2,5% în ultimul an. Rezultatul net a fost de 47,7 mil. lei

Evergent a depăşit 500 mil. euro active nete...

Autor: Tibi Oprea

11.08.2023, 18:43 291

Evergent Investments, companie de investiţii listată sub simbolul EVER, a raportat depăşirea pragului de jumătate de miliard de euro al activelor administrate la 30 iunie 2023, respectiv o creştere cu 2,5% faţă de 30 iunie 2022. Valoarea totală a activelor administrate a fost de 2,51 mld. lei. Compania anunţă că îşi consolidează poziţia financiară după ce a generat un rezultat net de 47,7 milioane de lei, compus din profit net de 26,2 milioane lei şi câştig net de 21,5 milioane lei.

„Depăşirea din nou a pragului de jumătate de miliard de euro al activelor administrate şi consolidarea poziţiei financiare reflectă soliditatea companiei în contextul volatilităţii accentuate, al climatului macro-financiar european şi global, şi al tensiunilor geo-politice regionale. Am acţionat rapid şi am concentrat capitalul în sectoare cu potenţial de dezvoltare, investiţiile ajungând la 186,44 milioane lei. Ritmul schimbărilor are o dinamică ridicată şi nu este surprinzător că există perturbări semnificative în unele domenii, însă ne oferă noi oportunităţi. Avem standarde înalte pentru noile investiţii, dar extindem opţiunile pentru a optimiza performanţa portofoliului şi a crea valoare pe termen lung pentru toţi stakeholderii”, spune Claudiu Doroş, Preşedinte şi Director general al Evergent Investments.

Din valoarea totală a activelor administrate, 75% reprezintă portofoliul de acţiuni cotate, iar 10,8% este portofoliul de acţiuni necotate. În linie cu strategia investiţională, compania a recalibrat portofoliul de active şi a continuat să acorde o atenţie deosebită companiilor din sectoarele energetic, cu 22% din valoarea totală a activelor, şi financiar-bancar, cu 41,3%.

„Evergent Investments continuă să returneze valoare acţionarilor săi, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, aspect susţinut de ratele de distribuire ale dividendelor din ultimii ani si programele de buy-back. În 28 iunie 2023, compania a început plata dividendelor aferente anului 2022, în valoare totală de peste 82,7 milioane lei”, notează compania într-un comunicat.

Societatea spune că va continua să dezvolte companiile din portofoliul Private equity, „diferenţiatorul EVERGENT Investments”, contribuie la creşterea pe termen lung a randamentului activelor administrate. Astfel:

„Fermele de afini, deţinute prin Agrointens, au în prezent o suprafaţă cultivată de 105 ha. Compania este lider de piaţă în producţia de afine. EVER AGRIBIO, prin viitoarele culturi de afine bio, va acoperi un nou segment de piaţă cu o cerere în creştere accentuată. ATRIA URBAN RESORT, proiect dezvoltat prin intermediul companiei STRAULESTI LAC ALFA SA, are ca obiectiv construirea a 1.378 apartamente. Proiectul, ajuns în Faza 3 de execuţie, este deja aliniat standardelor nZeb de eficienţă energetică. ATRIA a fost distins cu numeroase premii, iar printre ultimele acordate se numară "Residential Redevelopment/Renovation 2022-2023”. Mware Solutions, companie din sectorul IT, a dezvoltat un pachet complet pentru digitalizare, care include, pe lângă produsele existente BigConnect, o bază de date Enterprise edition şi un framework low-code pentru dezvoltare de aplicaţii, care reprezintă în acest moment o alternativă completă şi mult mai competitivă la pachetul tehnologic oferit de alţi jucători din piaţă”, sunt planurile Evergent.

La 30 iunie 2023, valoarea activului net era de 2,24 mld. lei, iar valoarea unitară a activului net (VUAN) era de 2,4424 lei. Peste 50% din portofoliul de active este deţinut în emitenţi care integrează factorii ESG. Societatea a investit în primul semestru din 2023 186,4 mil. lei.

Evergent Investments are 1,1 mld. lei capitalizare. Acţiunile EVER înregistrează o scădere de 13,9% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 54,2 mil. lei, respectiv un minus de 1,7% în ultimele 12 luni, pe tranzacţii de 161,7 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO