Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv online: Sunt romanii pregatiti sa investeasca in fonduri mutuale?

11.05.2010, 00:00 34

Dupa zece ani de la colapsul FNI, principalele investitii aleromanilor raman economiile in depozitele bancare. Lipsa deincredere, o intelegere deficitara a industriei alaturi deveniturile financiare modeste tin romanii inca departe de unuldintre cele mai populare instrumente de investitii: fondulmutual.

Industria fondurilor mutuale a petrecut ultimul deceniuincercand sa recupereze din efectele devastatoare ale colapsuluiFNI. Numarul de investitori afisat de industrie la finele luniiaprilie, de circa 190.000 de persoane, reprezinta doar jumatate dincele peste 373.000 de persoane care aveau plasamente in fondurilemutuale la finele lunii aprilie 2000. Un sondaj online realizat deZiarul Financiar la care au participat circa 560 de persoane, arataca 48% dintre respondenti spun ca nu au incredere in fondurilemutuale.

O intrebare la care administratorii de fonduri gasesc cu greuraspuns este "de ce se schimba atat de greu perceptia romanilordespre fonduri mutuale, cand ultimii zece ani au adus industriei defonduri mutuale schimbari radicale ce fac imposibila repetarea unuiepisod FNI". Cele peste 50 de fonduri mutuale din piata beneficiazaacum de un cadru strict de supraveghere si reglementare, actualizatdupa directivele Uniunii Europene, de intrarea mariloradministratori internationali de fonduri, precum Erste, Raiffeisensi Pioneer, care au adus un plus de credibilitate pietei locale.Mai mult, administratorii de fonduri au obligatia de a raportasemestrial si anual investitiile pe care le fondurile administrate,afisand zilnic pe site-ul propriu cotatiie zilnice ale unitatilorde fond si orice alte modificari in strategia de comisioane sauinvestitii, dupa ce acestea au fost avizate de arbitrul pietei decapital.

Spre deosebire depozitul bancar, traditionalul adapost aleconomiilor romanilor, fondul mutual expune investitorul la un risc(de la minim in cazul fondurilor monetare spre maxim in cazulfondurilor care investesc in actiuni listate la Bursa de ValoriBucuresti) si nu ii garanteaza castigurile. Mai mult, performanteleanterioare ale fondului nu reprezinta garantii pentru celeviitoare. Iata de ce o investitie intr-un fond mutual trebuie sa iain calcul: orizontul de investitii (cat timp este dispusinvestitorul sa astepte pentru inregistrarea unui anumitrandament/castig), apetitul pentru risc (cat este dispusinvestitorul sa piarda din suma investita. Daca raspunsul este"nimic", atunci fondul mutual nu este alegerea corecta), comisionulde administrare (cu cat este platit administratorul pentru cafondul sa atinga o anumita performanta), comisionul de subscriere(cat plateste investitorul pentru a investit intr-un fond) sicomisionul de retragre (cat plateste investitorul pentru a isiretrage banii dintr-un fond).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO