Burse - Fonduri mutuale

Exemplul THR Marea Neagră arată ce înseamnă litoralul cotat la bursă: un dezastru

Mihai Fercală conduce SIF Transilvania de 21 de ani şi administrează circa 20% din activele din turism ale României. Foto: Silviu Matei

Mihai Fercală conduce SIF Transilvania de 21 de ani şi administrează circa 20% din activele din turism ale României. Foto: Silviu Matei

Autor: Adrian Cojocar

04.08.2013, 21:00 2605

Actorii de pe piaţa de capital se plâng că nu au destule companii listate pe bursă, dar exemplul companiei THR Marea Neagră, care deţine, cu 7.600 de locuri de cazare, 12,7% din litoralul românesc, arată că degeaba sunt listate companii dacă administrarea este dezastruoasă.

Astfel, cu 13% din litoralul românesc THR Marea Neagră a avut anul trecut afaceri de doar 30 mil. lei (6,7 mil. euro) pentru că administrarea a fost foarte proastă în ultimii 20 de ani, perioadă în care SIF Transilvania a deţinut controlul.

Cu toate că sunt private, SIF-urile sunt exemple de administrare defectuoasă pentru că acţionariatul difuz a permis menţinerea la conducerea acestora a unor persoane care n-au adus performanţă.

„Administratorii SIF Transilvania n-au avut interes să facă ceva. Dintotdeauna a fost un management defectuos. Din punct de vedere financiar când bagi zeci de milioane de euro într-o companie cum este THR Marea Neagră şi ai venituri de nimic este un eşec răsunător şi asta ar trebui să dea de gândit acţionarilor“, spune un broker.

Acţiunile THR Marea Neagră au scăzut de la începutul anului cu 10,7% pe bursă, iar în ultimii trei ani valoarea de piaţă a companiei s-a redus de trei ori, ajugând în prezent la 7,2 mil. euro.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO