Burse - Fonduri mutuale

Exporturile vor urca afacerile Compa la 86,5 mil. euro

02.04.2007, 18:03 14

Producatorul de componente auto Compa Sibiu estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu 20%, in lei, fata de 2006, pe fondul cresterii exporturilor cu circa 36%, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2007 care va fi supus dezbaterii Adunarii Generale a Actionarilor.
Compania si-a bugetat o cifra de afaceri de 290 mil. lei (86,56 mil. euro), fata de un nivel al afacerilor de 241,8 mil. lei (68,3 mil. euro) realizat in 2006. In euro, cresterea cifrei de afaceri anticipata de companie este de 25%, cursul de schimb luat in calcul pentru acest an fiind de 3,35 lei/actiune.
Compa estimeaza o crestere mai puternica a productiei exportate, estimand o valoare a exporturilor de 213,8 mil. lei (63,8 mil. euro), comparativ cu 157,1 mil. lei (44,38 mil. euro) in 2006. In aceste conditii, ponderea exporturilor in cifra de afaceri ar urma sa creasca la peste 73%, fata de 65% anul trecut.
De altfel, bugetul pentru acest an se bazeaza, in primul rand, pe cresterea expunerii companiei fata de clientii straini.
Compa are in vedere "materializarea unor noi oportunitati de afaceri pe piata de componente auto, respectiv demararea transferului fabricatiei "corpului injector" cu partenerul extern DELPHI, ce asigura, la maturitatea proiectului, un spor al cifrei de afaceri de peste 12 mil. euro pe an, timp de minimum 5 ani", potrivit proiectului de buget pe 2007.
De asemenea, compania are in vedere cresteri substantiale ale livrarilor catre clientii semnificativi, Bosch, Daikin, Honeywell, JTEKT si Piroux. Pe de alta parte, reprezentantii Compa se asteapta ca pe piata interna cererea sa continue sa scada, in special pentru piesele de schimb pentru autovehiculele fabricate in Romania.
Compania si-a redus in ultimii ani livrarile de prim montaj catre Automobile Dacia Pitesti, principalul client intern al Compa.
Cresterea cifrei de afaceri va contribui la cresterea profitului din exploatare al companiei cu circa 50% fata de anul trecut. Cu toate acestea, compania si-a bugetat un profit net de 8,7 mil. lei (2,59 mil. euro), cu doar 3% mai mare decat in 2006.
Potrivit reprezentantilor companiei, diferenta mica dintre profitul estimat pentru anul acesta si cel de anul trecut se datoreaza deprecierii euro fata de leu in 2006, care a avut un impact pozitiv asupra rezultatului de anul trecut. Reevaluarea datoriilor in euro ale companiei la finele lui 2006 a majorat profitul pe anul trecut cu peste 4,5 mil. lei (1,27 mil. euro), pentru acest an nefiind asteptat un efect la fel de important.
Compa a raportat anul trecut un profit net de 8,44 mil. lei (2.38 mil. euro), cu 67% mai mare decat in 2005.
Conducerea companiei va propune in AGA repartizarea intregului profit pentru surse proprii de finantare. Compania si-a alocat pentru acest an un buget de investitii de 36,6 mil. lei (circa 11 mil. euro) pentru dezvoltarea capacitatilor de productie.
Compa intentioneaza sa atraga circa 7,43 mil. lei (2,21 mil. euro) de la actionari, prin intermediul unei majorari de capital, in care fiecare actionar va putea subscrie o actiune noua, la pretul de 0,1 lei/actiune, la fiecare doua actiuni detinute.
Compa este detinuta in proportie de 53,7% de Asociatia Salariatilor (PAS). Actiunile Compa au inchis sedinta de vineri la pretul de 1,38 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de circa 60 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO