Burse - Fonduri mutuale

Facebook se prăbuşeşte pe bursă: Acţiunile reţelei de socializare au scăzut luni cu peste 7%, după scandalul în care s-au folosit ilegal datele a zeci de milioane de utilizatori

Facebook se prăbuşeşte pe bursă: Acţiunile reţelei...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

20.03.2018, 08:35 919

Acţiunile Facebook au scăzut luni cu aproape 7%, valoarea de piaţă a companiei reducându-se cu aproape 40 miliarde de dolari, în condiţiile în care compania ar putea fi vizat de anchete în SUA şi UE în legătură cu protecţia datelor personale, informează agenţia de ştiri Reuters.

Cambridge Analytica, o firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "război psihologic".

Compania Facebook a anunţat luni că a angajat auditori de la firma Stroz Friedberg pentru a investiga şi a stabili dacă Cambdrige Analytica în deţine datele.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut luni iniţierea unei investigaţii în cazul reţelei de socializare online Facebook, după informaţiile potrivit cărora Cambdrige Analytica din Marea Britanie a utilizat fraudulos datele utilizatorilor în scop electoral.

Compania Facebook a anunţat că a decis suspendarea conturilor firmei Cambridge Analytica, al lui Christopher Wylie şi Aleksandr Kogan, un profesor ruso-american. "Este vorba despre o înşelătorie. Vom lua toate măsurile necesare pentru ştergerea datelor sustrase, vom iniţia acţiuni judiciare contra autorilor activităţilor ilegale", a declarat Paul Grewal, vicepreşedintele Facebook.

Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO