Burse - Fonduri mutuale

Finanţele au preluat propunerile AIPC despre raportările trimestriale şi cerinţele de cvorum

Finanţele au preluat propunerile AIPC despre...

Autor: Roxana Pricop

24.12.2015, 00:03 621
Ministerul Finanţelor a preluat pro­punerile aduse de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) la proiectul de lege privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, eliminând paragraful care anula obligaţia companiilor listate să mai facă raportări trimestriale şi stabilind cerinţe de cvorum şi de majoritate mai dure pentru Adunările Generale ale Acţionarilor în care se decide ridicarea dreptului de preempţiune şi aprobarea aporturilor în natură. 

Iniţial, proiectul de lege nu ţinea cont de pre­vederile legii de aprobare a Ordonanţei de Ur­genţă nr. 90/2014 prin care cerinţele de cvorum şi de majoritate pentru ridicarea drep­tului de preempţiune şi pentru aprobarea apor­turilor în natură au fost înăsprite, la un cvo­rum de 85% şi o majoritate de trei pătrimi. Pro­iectul înainta cerinţe de 75% cvorum şi ma­j­oritate de 2/3. Ministerul Finanţelor a pre­luat propunerea AIPC şi a ridicat cvorumul la 85% şi majoritatea de trei pătrimi.

În luna octombrie, AIPC atragea atenţia printr-un comunicat de presă că o piaţă de ca­pital precum cea din România nu se află în po­zi­ţia de a relaxa cerinţele de raportare pe­rio­dică aplicabile emitenţilor. Dimpotrivă, in­ves­titorii considerau benefică menţinerea unor ce­rinţe de raportare trimestrială, astfel încât po­tenţialii investitori să poată avea cât mai multe informaţii despre societăţile în care in­ten­ţionează să investească. Practic, o mai mare transparenţă a emitenţilor se va traduce într-o mai bună vizibilitate a pieţei de capital din România.

Nu în ultimul rând, o relaxare a cerinţelor de raportare periodică ar produce un efect negativ prin comparaţie.

„Astfel, dorim să menţionăm că Bursa din Varşovia (des invocată drept model de actorii pieţei de capital) impune ca emitenţii tran­zac­ţionaţi pe piaţa sa principală să realizeze ra­por­tări trimestriale. Prin urmare, dacă o piaţă dez­voltată precum cea din Polonia nu a renunţat la raportările tri­mestriale, de ce şi-ar permite piaţa de capital din România să facă acest lucru?“, spuneau reprezentanţii AIPC în luna octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO