Burse - Fonduri mutuale

Finanţele se întorc de unde au plecat: modificarea legii pieţei de capital redevine ordonanţă de urgenţă

Finanţele se întorc de unde au plecat: modificarea...

Autor: Roxana Pricop

14.12.2014, 16:54 444

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat vineri, 12 decembrie, pe website-ul propriu proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea legii pieţei de capital 297/2004, aceasta fiind a patra modificare pe care ministerul o face la legea care stabileşte modul de funcţionare a pieţei de capital.

Cea mai importantă propunere a proiectului de OUG este ridicarea pragului de deţinere de la 5% la 20% din capitalul burselor. O altă propunere este cea care face referire că atunci când au loc majorări de capital social prin aport în numerar, ridicarea dreptului de preferinţă a acţionarilor de a subscrie noile acţiuni trebuie să fie hotărâtă în adunarea generală extraordinară a acţionarilor, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 3/4 din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care deţin cel puţin 2/3 din drepturile de vot.

Guvernul ar urma să adopte în această săptămână ordonanţa de urgenţă cu modificările aduse legislaţiei pieţei de capital, după cum a anunţat, miercurea trecută, ministrul delegat pentru buget, Daris Vâlcov.

Iniţial, în seara de 6 octombrie, Finanţele au publicat proiectul de OUG pentru modificarea legii pieţei de capital, care în dimineaţa zilei următoare a fost schimbat în proiect de lege. Miza schimbării este momentul intrării în vigoare, ce poate dura şi ani de zile în cazul proiectului de lege, şi ulterioare schimbări care ar putea fi introduse de Parlament în proiectul de lege.

De atunci şi până pe 12 decembrie, Finanţele au mai publicat două variante noi de proiecte de modificare a legii pieţei de capital: una pe 7 noiembrie şi a doua 28 noiembrie care nu mai conţin însă propunerea de eliminare a pragului de deţinere la SIF-uri, în prezent de 5% din capital, propunere care apărea iniţial în proiectul de lege publicat la începutul lunii octombrie. Ministerul finanţelor nu a explicat de ce a scos pragul la SIF-uri din proiectul de lege şi nici de ce sunt mai multe variante ale proiectului de modificare a legii pieţei de capital publicate pe website-ul propriu, situaţie de altfel care ar putea induce confuzie în rândul investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO