Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea a cumpărat acţiuni proprii de 143 mil. lei

Fondul Proprietatea a cumpărat acţiuni proprii de 143...

Autor: Roxana Pricop

23.02.2016, 00:05 455
Fondul Proprietatea (FP) a achiziţionat 179 milioane de ac­ţiuni şi GDR-uri proprii în cadrul celui de-al şaselea pro­gram de răscumpărări, în valoare totală de 143,6 mil. lei.

Din totalul de 179 milioane de titluri, peste 77% sunt acţiuni răscumpărate de pe bursa de la Bucureşti, diferenţa fiind generată de GDR-urile care se tranzacţionează pe bursa de la Londra şi care au în spate câte 50 de acţiuni FP. Cum pe 22 ianuarie GDR-urile au atins ponderea maximă legală din capitalul social, răscumpărările de acţiuni s-au derulat în ultimele două săptămâni doar pe bursa de la Bucureşti.

Cel de-al şaselea program a început pe 9 septembrie 2015 şi a fost reluat pe  28 ianuarie, după ce aceste operaţiuni au fost suspendate pe 12 ianuarie, fondul intenţionând să accelereze cel de-al şaselea program de răscumpărări printr-o ofertă publică.

Însă din cauza volatilităţii ridicate de pe pieţele de acţiuni, administratorul FP, compania Franklin Templeton, a decis să amâne oferta publică. Cel de-al şaselea program derulat de FP este intermediat de firma de brokeraj Wood & Company Financial Services, cu sediul central la Praga.

Fondul mai are de răscumpărat 712,6 milioane de acţiuni din cadrul celui de-al şaselea program, care, la cel mai recent preţ din piaţă de 0,738 lei/unitate, valorează 526 milioane de lei.

Fondul a încheiat luna ianuarie cu active de 11,461 miliarde de lei, în scădere cu 5% faţă de începutul anului, în contextul în care acţiunile Petrom şi cele ale Romgaz, printre cele mai mari deţineri din portofoliu, s-au depreciat cu până la 15% în prima lună a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO