Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea poate rata listarea din cauza pierderilor

30.05.2008, 22:17 21

Fondul Proprietatea ar putea inchide exercitiul financiar 2007 pe pierdere, din cauza unui provizion de 380 mil. lei (104 mil. euro) constituit pentru a acoperi o eventuala depreciere a valorii participatiei detinute la Nuclearelectrica, daca nu primeste participatia de 7,3% promisa de stat in cadrul producatorului de energie electrica.
In cazul in care fondul va raporta pierderi pe anul trecut, listarea acestuia la Bursa ar putea fi amanata cu doi ani, din cauza ca, potrivit legislatiei pietei de capital, o companie trebuie sa aiba profit doi ani consecutivi pentru a fi listata. Reprezentantii fondului anuntasera recent ca listarea acestuia ar putea avea loc pana la mijlocul lui 2009.
Fondul a raportat un profit brut preliminat pe 2007, inainte de deducerea provizionului pentru imobilizari financiare, de 249,6 mil. lei (74,7 mil. euro), fata de 72,2 mil. lei (20,4 mil. euro) in 2006.
Situatiile financiare sunt preliminare si neauditate, potrivit reprezentantilor fondului. Acestia au mai precizat ca situatiile financiare nu au fost finalizate, iar fondul nu le-a depus inca la ANAF, desi termenul final pentru depunerea acestora a fost 29 mai.
"Speram ca, pana la sfarsitul lunii iunie, sa depunem situatiile financiare si ca in doua luni sa avem o imagine clara a tuturor participatiilor detinute de Fondul Proprietatea", a declarat Daniela Lulache, directorul general al fondului.
"Ne asumam amenda, intrucat am ales sa depunem mai tarziu situatiile financiare si fondul sa fie pe profit, decat sa le inregistram la timp dar sa fim pe pierderi", a mai spus Lulache.
Ea a precizat ca problema referitoare la Nuclearelectrica a fost in mare parte rezolvata.
Fondul Proprietatea a primit un pachet de 20% din capitalul Nuclearelectrica, in conformitate cu legea 247/2005, insa in perioada decembrie 2005 - 2006 au avut loc doua majorari de capital, astfel ca participatia Fondului a fost diminuata la 9%.
"Au fost aprobate doua majorari de capital, insa actiunile au fost emise doar in beneficiul Ministerului Economiei. In 13 decembrie 2005, inainte cu cateva zile de infiintarea Fondului, a fost aprobata o majorare de capital, care a fost implementata in februarie 2006. Apoi a urmat o alta majorare, prin care Nuclearelectrica a primit subventii de la stat", a spus Lulache.
Ea a mentionat ca in primul caz situatia a fost "rezolvata" printr-o ordonanta de urgenta care va fi discutata de Guvern saptamana viitoare. Prin aceasta, statul va ceda fondului circa 7,3% din actiunile Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea urmand sa ajunga la o participatie de 17%. In aceste conditii, 70% din provizionul de 380 mil. lei ar urma sa fie anulat, adica circa 260 mil. lei, ceea ce ar permite fondului sa incheie anul trecut pe profit.
"Astazi (ieri - n.r.) am reusit sa clarificam aceasta situatie. Le-am explicat (reprezentantilor Nuclearelectrica si Ministerului Economiei si Finantelor - n.r.) ca istoric aceasta operatiune nu trebuie sa se intample asa. Inca nu am reusit sa-i convingem ca si a doua majorare are acelasi regim", a precizat Lulache.
O alta problema a fondului este legata de participatia de 20% detinuta la Hidroelectrica, a carei valoare a scazut semnificativ, dupa ce compania si-a reevaluat activele in 2005. Oficialii Fondului Proprietatea au mentionat ca valoarea Hidroelectrica s-a redus cu circa 2 mld. lei (544 mil. euro), insa nu au precizat care este valoarea provizioanelor constituite in acest caz, deoarece Hidroelectrica si-a finalizat abia ieri situatiile financiare.
Directorul general al fondului a adaugat ca spera ca cele doua probleme sa fie rezolvate pe cale amiabila, asa incat Fondul Proprietatea sa obtina un profit net mai mare fata de cel din 2006, iar situatiile financiare sa fie finalizate pana la finele lunii iunie, iar in luna iulie sa fie aprobate de catre actionari.
Reprezentantii Fondului Proprietatea au mai cerut recent de la stat plata unei diferente de 160 mil. euro din pretul incasat din vanzarea BCR. Potrivit acestora, fondul trebuia sa incaseze 4% din valoarea BCR la momentul vanzarii, adica peste 240 mil. euro, insa a primit doar 4% din pretul incasat de stat pentru 37% din BCR, respectiv 88 mil. euro.
"Maine (astazi - n.r.) vom avea o intalnire cu oficialii MEF. Sper ca situatia sa fie rezolvata pe cale amiabila", a declarat Daniela Lulache. Ea a mentionat ca suma de 160 mil. euro nu a fost luata in calcul la fundamentarea situatiilor financiare ale fondului, valoarea fiind evidentiata in afara bilantului contabil.
Fondul Proprietatea avea la finele anului trecut active totale de 14,67 mld. lei (4,06 mld. euro). Fondul a raportat pe 2007 venituri financiare de aproape 284 mil. lei (85 mil. euro), in crestere cu 250% fata de nivelul din 2006, cea mai mare parte provenind din dividendele incasate de la societatile din portofoliu. La finele anului, fondul dispunea de depozite bancare de peste 200 mil. euro.
Fondul Proprietatea, constituit pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati in mod abuziv de regimul comunist, are circa 1.640 de actionari privati care detin circa 17,07% din capitalul social. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai importante fiind la companii din domeniul energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO