Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea şi-a bugetat câştiguri de 570 mil. lei la anul doar din dobânzi şi dividende

Fondul Proprietatea şi-a bugetat câştiguri de  570 mil. lei la anul doar din dobânzi şi dividende

Autor: Roxana Pricop

25.10.2012, 00:04 748

Fondul Proprietatea (FP), cu active de 12,7 miliarde de lei (2,77 mld. euro) gestionate de Franklin Templeton, estimează un profit net de 570,4 milioane de lei pentru 2013, în creştere cu 29% faţă de rezultatul bugetat pentru acest an.

Proiectul de buget pentru 2013 ce urmează a fi aprobat pe 23 noiembrie de acţionarii fondului este fundamentat pe ipoteza că fondul va încasa venituri din dividende la un nivel similar cu cele încasate în acest an, mai exact 618 milioane de lei. Încasările din dividende înregistrate în acest an sunt cu circa 20% mai mari decât ţinta bugetată.

Veniturile din dividende deţin cea mai mare pondere, de peste 90%, din veniturile pe care le realizează fondul din activitatea curentă. Pentru 2013 fondul şi-a bugetat venituri curente de 660,2 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de ţinta bugetată pentru 2012. Principalele surse de dividende pentru FP sunt Petrom, Romgaz şi Transgaz.

Veniturile din dobânzi ar urma să se dubleze în 2013, până la 42,1 milioane de lei, graţie lichidităţilor mai mari plasate în depozite de către fond.

Fondul nu a luat în calcul la întocmirea bugetului pentru 2013 posibile tranzacţii sau modificări de portofoliu. Administratorul şi-a motivat alegerea prin faptul că prezentarea de informaţii cu privire la tranzacţiile planificate ar putea avea un impact negativ asupra performanţei fondului şi câştigurilor acţionarilor, luând în calcul competitivitatea ridicată şi natura dinamică a pieţelor financiare.

Administratorul nu exclude însă că pe parcursul anului pot apărea oportunităţi pe care fondul le poate valorifica. Fondul a angajat la începutul acestui an banca americană de investiţii Citigroup pentru a-i vinde participaţii minoritare în valoare estimată de 526 mil. euro deţinute la companii de distribuţie şi furnizare energie.

Cheltuielile bugetate pentru 2013 sunt de 76 milioane de lei, cu 12% mai mari decât ţinta pentru 2012, avans cauzat de includerea sumei de 10 milioane de lei pe care fondul vrea să o aloce listării secundare la bursa din Varoşovia.

Fondul mai anticipează o distribuire integrală sub formă de dividende a profitului obţinut în acest an, după plata obligaţiilor contabile. Fondul a încheiat primele nouă luni din an cu profit de 574,5 milioane de lei.

Profitul de la nouă luni reprezintă aproape 8% din capitalizarea actuală a FP, de 7,23 mld. lei (1,58 mld. euro). Astfel, cine cumpără acţiuni FP de pe bursă la preţul de ieri de 0,525 lei, ar putea obţine anul viitor un randament de 7,9% din dividendul brut încasat, peste dobânda la un depozit în lei. Un randament similar ar putea fi înregistrat şi din dividendul pe 2013, dacă fondul îşi atinge ţinta bugetată. Randamentul total depinde însă şi de evoluţia acţiunilor pe bursă.

În ultimul an, titlurile FP au crescut pe bursă cu 19%, iar cu tot cu dividend randamentul ajunge la 27,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO