Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de acţiuni „active“ îşi iau revanşa în faţa „portofoliilor leneşe“ cu randamente de peste 17%

Fondurile de acţiuni „active“ îşi iau revanşa în...

Autor: Roxana Pricop

25.11.2014, 00:08 753

Fondul de acţiuni administrat activ Erste Equity România a încheiat luna octombrie cu cel mai ridicat ran­dament pe 12 luni din rândul fon­durilor mutuale, de 17,21%, reuşind astfel să bată şi indicele BET, principala re­ferinţă a bursei, dar şi fondurile de indici care până acum au monopolizat primele locuri ale po­diumului.

Este prima oară în acest an când un fond de acţiuni administrat activ, în care managerul decide ce acţiuni vinde sau cumpără, surcla­sează fondurile de indici care copiază structura unei referinţe bursiere. Această situaţie a fost posibilă graţie evoluţiei bursei din luna octombrie, când principalii indici bursieri au raportat scăderi şi de minus 4,7%. Dacă fondurile de indici nu au avut nicio soluţie în octombrie decât să scadă odată cu piaţa, fondurile de acţiuni administrate activ s-au putut proteja într-o oarecare măsură de scăderi prin investiţii în acţiuni care au scăzut mai puţin decât piaţa sau care chiar au crescut.

În octombrie, indicele BET a scăzut cu 3%, însă indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,6%, astfel că un fond de acţiuni administrat activ s-ar fi putut refugia în acţiuni ale FP sau ale SIF-urilor, lucru imposibil pentru un fond care a copiat structura indicelui BET.

Primul clasat - fondul de acţiuni Erste Equity România - a raportat un randament de 17,21% în perioada octombrie 2013 – octombrie 2014. Principalele investiţii ale fon­dului erau la 30 iunie acţiunile Fondului Pro­prie­tatea, Romgaz, BRD şi Transgaz, potrivit celor mai recente date disponibile. În acelaşi in­terval indicele BET a crescut cu 15,97%. Al doilea clasat este fondul de indice listat la bursă ETF BET Tradeville cu un randament de 15,62%. Fondurile de indici sunt administrate pa­siv, motiv pentru care în literatura de specia­litate sunt denumite şi „portofolii leneşe“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO