Fonduri mutuale

Fondurile de acţiuni: Fără bani noi, e greu să batem piaţa

Fondurile de acţiuni: Fără bani noi, e greu să batem piaţa

Autor: Roxana Pricop

02.03.2011, 11:31 112

Fondurile de acţiuni au fost cele mai profitabile în primeledouă luni din an cu randamente de până la 8,5%, însă lipsa banilornoi din partea investitorilor le ţin sub performanţa principalilorindici bursieri.

BCR Expert, fond de acţiuni administrat de societatea Erste Asset Management, este performerul primelor două luni dinan, cu un randament de 8,53%, urmat îndeaproape de fondurileOTP Balansis şi Avantis cu randamente de peste 7,6%.

În acelaşi interval, principalul indice bursier BET, al celormai lichide zece acţiuni, a crescut cu 11,3%, iar indicele BET-FI,al celor cinci SIF-uri, s-a apreciat cu 8,2%.

"Randamentele fondurilor de acţiuni sunt obţinute pe acelaşivolum de active, în condiţiile în care unele acţiuni în care auinvestit fondurile au înregistrat scăderi luna trecută. Pentru aputea bate piaţa, administratorii fondurilor de acţiuni au nevoiede intrări de capital care le permit să facă ajustări înportofoliu", a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii deadministrare Erste Asset Management.

Fondurile deacţiuni au început în forţă anul ocupand primele poziţii înclasamentul celor mai profitabile fonduri mutuale, sprijinite delistarea Fondului Proprietatea. Fondurile monetare conduc doar întopul intrărilor nete, reuşind să conserve capitalul investitorilorîn primele două luni din an.

Graţie listării Fondului Proprietatea şi schimbării modalităţiide evaluare a acţiunilor FP în portofoliu, fondurile de acţiuni auadus investitorilor randamente de pană la 8,5% în primele două lunidin an. Principalii caştigători ai listării FP au fost fondurileBCR Expert, OPT Balansis, OTP Avantis, fondurile Carpatica Stock şiGlobal. Fondurile de acţiuni care au pariat pe sectorul energeticau raportat performanţe mai mici, de circa 2-3%, în timp ce pariulpe o scădere a pieţei de acţiuni le-au adus pierderi, cum a fostcazul fondurilor Omnitrust şi Omninvest.

Fondurile monetareşi de obligaţiuni au adus investitorilor randamente de pană la1,3% pentru primele două luni din an. Performerul fondurilorconservatoare este BCR Obligaţiuni, fond de obligaţiuni administratde Certinvest, cu un randament de 1,32%. În prima lună din an,fondurile monetare şi de obligaţiuni au atras 108 mil. lei de leinet, în timp ce fondurile de acţiuni au pierdut un milion delei.

Activele totale ale fondurilor de acţiuni sunt de 250 mil. lei,sub nivelul atins în 2008 înaintea declanşării crizeifinanciare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO