Burse - Fonduri mutuale

Fondurile Erste au sarit pragul de un miliard de lei active

20.09.2009, 23:35 20

Societatea de administrare Erste Asset Management, membra agrupului financiar austriac Erste, a ajuns la active nete ingestiune de peste un miliard de lei (235 mil. euro), raportand ocrestere a activelor de peste 160% in acest an.
Dragos Neacsu, presedintele societatii, estima pentru ZF ca ErsteAsset Management va incheia anul cu active nete de peste un miliardde lei.
Administratorul gestioneaza sapte fonduri mutuale, cu active netetotale un miliard de lei de la peste 42.300 de investitori.Cresterea de peste 160% a activelor din portofoliu s-a datorat inprincipal evolutiei intrarilor nete in fondurile BCR Monetar si BCRObligatiuni. Mai exact, fondul monetar a inregistrat anul acesta ocrestere de aproape 400% a activelor, pana la 620 milioane de lei,si o triplare a numarului de investitori pana la 26.427. Activelefondului s-au dublat pana la 320 mil. lei, in timp ce numarul deinvestitori a crescut cu 3.000, pana la peste 12.600.
Evolutia fondurilor care investesc in instrumente cu venit fix afost sprijinita de apatia ridicata la risc a investitorilor cauzatade criza financiara si de pierderile ridicate de pe Bursa, dar side dobanzile ridicate la depozitele bancare - principalul plasamental fondurilor monetare.
Administratorul a cunoscut in ultimii doi ani o evolutie faraprecedent la nivelul activelor si al numarului de investitori. Invara anului 2007, Erste AM (atunci BCR AM) gestiona trei fondurimutuale cu active nete de 93 mil. lei de la 8.500 de investitori,fiind al patrulea administrator din piata.
Lansarea in toamna anului 2007 a fondurilor BCR Monetar si BCRObligatiuni (care a fuzionat cu fondul BCR Clasic in primavara) acoincis cu inceputul ascensiunii. Doar in 2009 volumul de intrarinete atrase de cele doua fonduri a depasit 400 mil. lei.
La finele lunii august, industria fondurilor mutuale detinea activede peste 2,2 miliarde de lei, provenind de la 51 de produse,potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri.Liderul pietei este Erste AM cu o cota de peste 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO