Burse - Fonduri mutuale

Fondurile închise listate au acumulat pierderi de 1,6 mil. lei în primul semestru

Fondurile închise listate au acumulat pierderi de 1,6...

Autor: Roxana Pricop

18.08.2014, 17:41 384
Cele trei fonduri închise de investiţii listate la bursa din Bucureşti, cu active totale de 76 mil. lei, au încheiat primul semestru cu pier­deri cumulate de 1,6 mil. lei în prin­cipal din cauza evoluţiei mai slabe a acţiu­nilor finan­ciare, segment în care investesc, dar şi a divi­den­delor mai mici încasate de la companii.
 
Fondul STK Emergent (simbol bursier STK), cel mai mare fond închis listat cu active de 66,4 milioane de lei, a raportat o pierdere netă de 1,23 mil. lei în primul semestru, de aproa­pe două ori mai mică decât rezultatul din prima jumătate a anului trecut. Chel­tu­ielile fondului au crescut uşor la 2,1 mil. lei, însă veniturile din dividende s-au înjumătăţit la 1,07 mil. lei. La începutul anului, cele mai mari investiţii ale fondului erau acţiunile celor cinci SIF-uri, ale Băncii Transilvania şi ale Trans­electrica, însă în luna martie STK Emergent şi-a lichidat deţinerile de acţiuni şi s-a retras în depozite bancare şi fonduri de obli­gaţiuni. Nicolae Pascu, administratorul STK Emergent, a luat această decizie pentru că se aştepta la scăderi generalizate pe burse.
 
„Nivelurile nesustenabile ale ratelor de dobândă, suprarentabilitatea companiilor din SUA ce nu poate fi menţinută pe termen lung, reducerea programului de stimuli financiari (…) creează premisele unor scăderi genera­li­za­te ale pieţelor bursiere”, spune adminis­tra­to­rul în raportul semestrial.
 
Astfel la 30 iunie, cele mai mare investiţii ale fondului erau depozitele bancare ce au atras 25 mil. lei din activele fondului. Alte 18,1 milioane de lei au fost plasate în fondul de obligaţiuni BT Obligaţiuni. Alte 22 milioane de lei sunt plasate în vehiculul de investiţii imobiliare STK Properties. Fondul a încheiat primul semestru cu active nete de 66,4 mil. lei, în scădere cu 5,6% faţă de începutul anului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO